USAs on kerkinud taas Pekingi OMi diplomaatilise boikoti teema

BNS
Copy
Olümpiatuli
Olümpiatuli Foto: imago images/ANE Edition

USAs on kerkinud taas Pekingi taliolümpiamängude diplomaatilise boikoti teema protestimaks inimõigusrikkumiste vastu Hiinas, kirjutas teisipäeval ajaleht Washington Post.

Leht edastas viitega olukorraga kursis olevatele allikatele, et Valge Maja teatab peatselt, et president Joe Biden ega ükski teine USA valitsuse liige ei osale olümpial.

Selline diplomaatiline boikott võimaldaks USA-l teha avalduse moslemitest uiguuride olukorra kohta Hiina Xinjiangis, mida Washington on nimetanud genotsiidiks, kuid lubaks Ameerika sportlastel OMil siiski võistelda.

Lehe andmetel kiidab Biden sellise sammu ilmselt heaks veel sel kuul. See on olnud tema nõunike ametlik soovitus.

Vastates teisipäeval küsimusele võimalikust boikotist, ütles Valge Maja kõneisik, et seda teemat ei käsitletud Bideni vestluses Hiina presidendi Xi Jinpingiga nende esimesel virtuaalsel tippkohtumisel esmaspäeva õhtul Washingtoni aja järgi.

Ta ei täpsustanud, kas boikoti küsimus on töös.

Pekingi OMi diplomaatilise boikoteerimise ideed on tervitanud mitu seadusandjat, nende seas mõjukas vabariiklasest senaator Mitt Romney ja senati väliskomitee vabariiklasest liige Jim Risch.

Ka esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi on alates selle aasta maist kutsunud Pekingi taliolümpiamängude diplomaatilisele boikotile seoses Hiina inimõigusrikkumistega. Ta pälvis sellega Hiina ametnike ägeda protesti.

Osa vabariiklaste partei liikmetest sooviks, et Biden läheks veelgi kaugemale ning teataks OMi täielikust boikoteerimisest, mis jätaks USA sportlased koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles