Paet: Gaza vaherahu on väga habras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamasi politseiohvitser seismas Iisraeli rünnaku ajal hävitatud parlamendihoone kõrval Gazas.
Hamasi politseiohvitser seismas Iisraeli rünnaku ajal hävitatud parlamendihoone kõrval Gazas. Foto: Reuters / Scanpix

Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb Lähis-Ida rahuprotsess kiiresti taastada, sest vastasel korral võib konflikt uuesti puhkeda.

«Euroopa Liit on väljendanud toetust püsiva rahu saavutamisele ning toetab Egiptust konflikti osapoolte kõneluste korraldamisel,» lausus Paet. «Eesmärk peaks olema ka Palestiina ühtsusvalitsuse loomine,» lisas ta.

Paeti sõnul on jätkuvalt suur probleem Gaza humanitaarolukord. «Ka Euroopa Liit on valmis abi andma. Samas on oluline Gaza piiripunktide avamine ja edusammud relvasalakaubanduse lõpetamisel,» ütles ta.

Urmas Paet osales eile õhtul Brüsselis Euroopa Liidu, Norra, Egiptuse, Jordaania, Türgi ja Palestiina välisministrite kohtumisel, kus oli kõne all Gaza kriisi järgne olukord.

Välisministrid leidsid, et Palestiina riigi loomine Iisraeli kõrvale jääb rahuprotsessi peaeesmärgiks. Eesti välisminister Urmas Paeti sõnul on vaherahu Gazas väga habras ning seetõttu tuleb võimalikult kiiresti tagasi pöörduda rahuprotsessi elustamise juurde.

Euroopa Liidu välisministrid avaldasid toetust araabia rahuinitsiatiivile. «Humanitaarprobleemide lahendamine on praegu küll prioriteet, kuid sellega peab käsikäes käima poliitiline protsess püsiva rahu saavutamiseks,» kinnitasid EL välisministrid. Paeti sõnul ei saa aktsepteerida tsiviilisikute hukkumist ega ÜRO objektide hävitamist sõjategevuse käigus.

Eesti on aidanud kaasa humanitaarolukorra leevendamisele Gaza sektoris ÜRO Palestiina Vabastus- ja Tööagentuuri (UNRWA) kaudu 1 miljoni krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles