Usbekistani võimud võitlevad valentinipäeva vastu

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Usbekistanis ei luba võimud sel aastal avalikult valentinipäeva tähistada, sest see langeb samale ajale, mil riigis tähistatakse kohaliku kangelase Baburi sünniaastapäeva.

Seni oli Usbekistani noortel kombeks valentinipäeva tähistada kohalikku poplauljat Rayhani kuulates. Idamaiseid meloodiaid läänepärase popiga segav Rayhan on aastaid 14. veebruaril kontserdi andnud, kuid sel aastal on võimud selle ja muud meelelahutusüritused keelanud, edastab BBC News.

Sõbrapäeva asemel üritatakse noorte seas propageerida kohalikku kangelast, suurmogulite riigi valitsejat Baburi, kelle sünnipäevaks loetakse 14. veebruarit. Tšingis-khaani järeltulija ning Kesk- ja Lõuna-Aasias kultuuriliselt rikka impeeriumi asutanud Baburi meenutatakse avalike lugemiste ja luulefestivalidega.

Usbeki haridusministeeriumi teatel on väljastatud määrus, mille kohaselt ei tohi enam tähistada kohalikule kultuurile võõraid pidupäevi. Valentinipäeva asemel propageeritaksegi Baburi sünniaastapäeva.

Tegemist on võimude järjekordse sammuga võidelda lääne kultuuri pealetungi vastu. Aasta eest korraldati ulatuslik kampaania heviroki ja räppmuusika vastu, riiklik telekanal nimetas säärast muusikat saatanlikuks. Viimastel nädalatel on riigis ilmunud artikleid, milles rünnatakse Mehhiko ja muid Ladina-Ameerika seebioopereid, öeldes, et need õõnestavad kohalikke väärtushinnanguid ja traditsioone.

Vaatlejad juhivad aga tähelepanu asjaolule. et kuigi riiklik meedia arvustab lääne kultuuri selle väidetava kõlvatuse pärast, ei kritiseeri keegi presidendi tütre Gulnara Karimova üsna siivutuid videoid.

Kohaliku meedia teatel on riiklik infoagentuur minevikus väljaandeid hoiatanud valentinipäeva kohta materjali avaldamast.

Ühe kohaliku üliõpilase sõnul on sõbrapäeva tähistamine eeskätt noorte usbekkide seas siiski endiselt levinud, armunud vahetavad suveniire, kaarte ja kingitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles