Taliban palub USA kongressil külmutatud Afganistani arved avada

Copy
Afganistani keskpank Kabulis.
Afganistani keskpank Kabulis. Foto: Jorge Silva / Reuters / Scanpix

Taliban kutsus kolmapäeval USA kongressiliikmeid üles avama Afganistani arved, mis külmutati pärase seda, kui islamiliikumine riigis võimu haaras.

Talibani välisminister Amir Khan Muttaqi ütleb avalikus kirjas, et suurim Afganistani probleem on rahaline ebakindlus, mille juured viivad «meie rahva varade külmutamiseni Ameerika valitsuse poolt».

Washington külmutas ligi 9,5 miljardi dollari väärtuses Afganistani keskpanga arveid, mille tõttu kukkus abist sõltuv majandus kokku. Riigiteenistujad ei ole kuid palka saanud ja riik ei suuda impordi eest tasuda.

Afganistani pärast muretsevad riigid on lubanud sadu miljoneid dollareid abi, aga ei taha seda enne kätte anda, kui Taliban ei ole loonud ühiskonnast suuremat osa kaasavat valitsust ega taganud õigusi naistele ja vähemustele.

Muttaqi märgib kirjas USA kongressile, et 2021. aastal möödub sada aastat päevast, mil Washington tunnustas Afganistani suveräänsust.

«Meie suhetes on olnud tõusu ja mõõnu,» tunnistab ta ning lisab, et praegu on Afganistanil esimest korda 40 aasta järel stabiilne valitsus.

Taliban on võimuhaaramisest peale näinud ränka vaeva veenmaks rahvusvahelist kogukonda, et seekord teeb ta asju teisiti kui eelmisel võimuajal, mil valitseti äärmustlikult rangete islamiseaduste alusel. Kuid lubatud naisministreid ei ole seni valitsusse nimetatud ja tüdrukuid ei ole keskkooli tagasi lubatud.

«Oleme astunud praktilisi samme hea valitsemise, julgeoleku ja läbipaistvuse suunas,» kirjutab Muttaqi.

«Afganistanist ei ähvarda piirkonda ega maailma ükski oht ning sillutatud on tee positiivsele koostööle.»

Muttaqi sõnul mõistavad afgaanid rahvusvahelise kogukonna muret, kuid usalduse loomiseks tuleb positiivseid samme astuda mõlemal poolel.

Välisminister hoiatab, et majandusraskused võivad põhjustada massilise väljarände.

«Kui praegune olukord jääb kestma, ähvardavad Afganistani valitsust ja rahvast probleemid, mis põhjustavad massimigratsiooni piirkonda ja maailma, mis omakorda tekitab uusi humanitaar- ja majandusprobleeme.»

USA riskib kahjustada oma mainet Afganistanis veelgi, kirjutab Muttaqi ja soovitab USA kongressi liikmetel selle üle põhjalikult järele mõelda.

«Ma palun, et avataks tulevaste suhete uksed, Afganistani keskpanga arved avataks ja meie pankade sanktsioonid tühistataks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles