Leedu president Valgevene hübriidrünnakust: peame vältima olukorra eskaleerumist (2)

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nauseda Glasgow's ÜRO kliimakonverentsil.
Leedu president Gitanas Nauseda Glasgow's ÜRO kliimakonverentsil. Foto: Adrian Dennis/AP

Leedu president Gitanas Nausėda rõhutas neljapäeval vajadust võtta tarvitusele kõik meetmed, et vältida praeguse olukorra eskaleerumist Valgevene piiril.

«Valgevene režiimi korraldatud hübriidrünnak intensiivistub ja seetõttu peame olukorda teraselt jälgima ja tegema ettevalmistusi. Peame kasutama kõiki võimalikke meetmeid olukorra edasise eskaleerumise vältimiseks,» ütles ta kohtumisel NATO suursaadikutega.

President lisas, et NATO tähelepanu ei vaja mitte vaid praegused ebaseadusliku immigratsiooni väljakutsed, vaid ka Valgevene kiire sõjaline integratsioon Vene sõjaväelisesse süsteemi. Nausėda arvates toob see kaasa uued väljakutsed NATO kollektiivses julgeolekus ning peab peegelduma plaanides, strateegiates ja taktikas, eriti Valgevenega piirnevast regioonist rääkides.

«Selleks, et lahendada piiril viibivate migrantide olukord, tuleb tekitata tingimused, et rahvusvahelised organisatsioonid saaksid töötada Valgevene piiril inimestega, kes on režiimi pantvangis ja pakkuda neile humanitaarabi,» ütles Nausėda.

Leedu president ja suursaadikud arutasid ka teisi piirkondliku julgeolekuga seotud küsimusi nagu näiteks olukorda Ukraina ja Venemaa piiril.

Sel aastal on Valgevenest Leetu saabunud üle 4200 ebaseadusliku migrandi.

Lisaks on augusti algusest alates piirilt tagasi saadetud 6969 illegaalset migranti, pärast seda kui piirivalvele anti õigus keelata välismaa kodanikel riiki sisenenine selleks mitte ette nähtud kohtades.

Vilnius ja lääneriigid süüdistavad Minski režiimi rändevoogude organiseerimises ja nimetavad seda hübriidagressiooniks. Seetõttu on Leedus välja kuulutatud eriolukord.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles