Suurbritannias uuritakse Skripali mürgitamisel hukkunud naise surma asjaolusid

Copy
Dawn Sturgess.
Dawn Sturgess. Foto: Metropolitan Police/PA

Suurbritannia teatas neljapäeval, et alustab avalikku uurimist seoses Vene topeltagendi Sergei Skripali mürgitamiskatse järel aset leidnud Dawn Sturgessi surmaga, mille põhjustas kokkupuude närvimürgiga Novitšok.

44-aastane Sturgess suri pärast seda, kui oli pihustanud endale ainet äravisatud pudelist, mida ta pidas parfüümiks, kuid mis tegelikult sisaldas surmatoovat keemiarelva.

Eeldatavalt kasutati Inglise linnas Salisburys sama pudelit topeltagent Skripali mürgitamiseks. Skripal ja ta tütar Julia leiti teadvusetuna pargipingilt. Nad jäid haiglasse toimetamise järel ellu ja on võimude kaitse all.

Siseminister Priti Patel ütles, et loodetavalt toob uurimine Sturgessi perekonnale tema surma asjaolude parema mõistmise kaudu rahu.

Uurimist juhib lordide koja liige Heather Hallett ja see algab tuleval aastal.

Hallett on juba olnud vastutav Sturgessi surma asjaolude uurimise eest, kuid ta kirjutas septembris Patelile, et täielikku, ausat ja tõhusat uurimist pole võimalik ilma laiemate volitusteta läbi viia.

Piiratud ulatusega uurimine ei saa tema sõnul tuvastada nimetatud isiku suhtes tsiviil- või kriminaalvastutust ega süüdistada ega määrata sanktsioone või karistusi.

Suurbritannia süüdistab rünnakus kahte Vene julgeolekutöötajat, kes tulid Suurbritanniasse ilmselt valepasse kasutades.

ÜK on kinnitanud, et nemad ning veel kolmas eeldatavalt operatsiooni juhtinud luureagent vahistatakse ja võetakse vastutusele niipea, kui nad Venemaalt lahkuvad.

Kreml on seoseid Skripali mürgitamisega ägedalt eitanud.

Skripalid olid mitu päeva haiglas koomas, kuid paranesid, aga ära visatud pudeli üles korjanud Sturgess suri.

Mitu nädalat oli haiglas ka Sturgessi elukaaslane Charlie Rowley, samuti kannatas mittesurmava annuse nõukogude ajast pärineva närvimürgi tõttu üks politseitöötaja.

Juhtum tõi kaasa kõike ulatuslikuma diplomaatide väljasaatmise lääneriikide ja Venemaa vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles