Biden: USA kaalub Pekingi taliolümpia diplomaatilist boikotti (2)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Carlos Barria

USA president Joe Biden kinnitas neljapäeval, et kaalub Ühendriikide diplomaatilist boikotti Pekingi taliolümpiamängudele.

«See on miski, mida me kaalume,» sõnas Biden ajakirjanikele Kanada peaministri Justin Trudeauga kohtudes.

Pekingi taliolümpiamängud toimuvad järgmise aasta veebruaris.

Ajaleht Washington Post kirjutas juba päev varem, et Ühendriikides on kerkinud taas üles Pekingi taliolümpiamängude diplomaatilise boikoti teema protestimaks inimõigusrikkumiste vastu Hiinas.

Leht edastas viitega olukorraga kursis olevatele allikatele, et Valge Maja teatab peatselt, et president Biden ega ükski teine USA valitsuse liige ei osale olümpial.

Selline diplomaatiline boikott võimaldaks Ühendriikidel teha avalduse moslemitest uiguuride olukorra kohta Hiinas asuvas Xinjiangis, mida Washington on nimetanud genotsiidiks, kuid lubaks USA sportlastel siiski taliolümpiamängudel võistelda.

Valge Maja kinnitas samas, et Bideni ja Hiina presidendi Xi Jinpingi virtuaalse tippkohtumise ajal seda küsimust päevakorras ei olnud.

Pekingi taliolümpia diplomaatilise boikoteerimise ideed on tervitanud mitu seadusandjat, nende seas mõjukas vabariiklasest senaator Mitt Romney ja senati väliskomitee vabariiklasest liige Jim Risch.

Ka esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi on alates selle aasta maist kutsunud Pekingi taliolümpiamängude diplomaatilisele boikotile seoses Hiina inimõigusrikkumistega. Ta pälvis sellega Hiina ametnike ägeda protesti.

Osa vabariiklaste partei liikmetest sooviks, et Biden läheks veelgi kaugemale ning teataks mängude täielikust boikoteerimisest, mis jätaks ka USA sportlased koju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles