AK ⟩ Hiina asjatundja: Xi vajab sõjaähvardusi poliitiliselt elus püsimiseks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Hiina, julgeolekupoliitika- ja merendusekspert Sarah Kirchberger läinud kuul Riia julgeolekukonverentsil.
Hiina, julgeolekupoliitika- ja merendusekspert Sarah Kirchberger läinud kuul Riia julgeolekukonverentsil. Foto: Riia konverents

Pekingi üha ähvardavam käitumine Taiwani suhtes ja agressiivsus Lõuna-Hiina merel on osaliselt tingitud sellest, et president Xi Jinping vajab kommunistliku partei sees käivas võimuvõitluses sõjaväe tuge ning armee pistrikud nõuavad relvatäristamisega ähvardamist, ütles Riia julgeolekukonverentsil antud usutluses Kieli ülikooli Hiina -ekspert Sarah Kirchberger.

Hiina provotseerib üha enam Taiwanit sõjaväelendudega saare õhukaitsetsoonis, samuti rõhutab Peking ikka ja jälle, et Taiwani taasühendamine Hiinaga on vaid aja küsimus. Kas tegu on pigem jõudemonstratsiooniga või ennustab see peatset kuuma konflikti?

Ma arvan, et tegelikult mõlemat. Osaliselt on see mõeldud signaali ja sümbolina mitmele publikule. Üks neist on loomulikult Hiina kodune publik. Hiina valitsus tahab anda oma inimestele märku: meie kontrollime Taiwani küsimust, meie püsime rajal, teised ei hirmuta meid, me saame sellega hakkama.

Kuivõrd on Peking valmis oma tahtmise saamiseks – Taiwani taas enda võimu alla toomiseks – kasutama sõjalist jõudu?

Hiina valitsuse sõjalised planeerijad loodetavasti mõistavad tohutut riski, mida selline tegevus praegu kätkeks.

Tuginedes aga avalikult kättesaadavatele allikatele, on praegustes oludes ebaselge, kuidas seesugune invasioonistsenaarium lõppeks. Parimal juhul oleks tulemus ebamäärane – tegu poleks Hiina veenva võiduga. Ma arvan, et Hiina sõjavägi loodaks saavutada väga kiire ja selge võidu. Ja kuni nad pole selles kindlad, hoiab see neid loodetavasti tagasi invasiooni katsetamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles