Viinis protestisid tuhanded inimesed sulgemismeetmete vastu (1)

Copy
Inimesed Viinis vaktsineerimisjärjekorras.
Inimesed Viinis vaktsineerimisjärjekorras. Foto: Christian Bruna/EPA/Scanpix

Viinis kogunesid laupäeval tuhanded inimesed avaldama meelt pärast seda, kui Austria valitsus kuulutas seoses koroonaviiruse kiire levikuga välja esmaspäeval algavad lukustusmeetmed.

Uute piirangutega võitlema kutsujate seas on parempopulistliku Vabaduspartei.

Viirusemeetmete vastaseid meeleavaldusi on oodata ka teistes Euroopa riikides, näiteks Šveitsis, Horvaatias ja Itaalias.

Hollandis Rotterdamis kasvasid koroonapiirangute vastased meeleavaldused reede õhtul üle vägivaldseteks rahutusteks, politsei avas protestijate pihta tule ja seitse inimest sai viga.

Austria läheb lukku esmaspäeval ja piirangud kestavad esialgu 10 päeva, seejärel hinnatakse olukorda uuest. Lukustus kestab valitsuse kinnitusel kõige enam 20 päeva.

Enamik poode pannakse kinni, kõik kultuuriüritused jäävad ära. Inimesed tohivad kodunt välja minna vaid poodi süüa ostma, arsti juurde või sportima.

Austria valitsus on ka teatanud, et alates 1. veebruarist on vaktsineerimine kõigile kohustuslik.

Tuhanded meeleavaldajad kogunesid marsi alguseks Hofburgi palee ees asuvale Heldenplatzile ja seda jälgis umbes 1300 politseinikku. Ehkki valjuhääldajatest teatati, et kanda tuleb maski, ei teinud seda enamik meeleavaldusele kogunenuist.

Vilistades ja skandeerides «vastupanu»-sõnumit siirdusid protestijad südalinna ümbritsevale ringteele. Paljud kandsid Austria lippe ja plakateid, mis naeruvääristasid kantsler Alexander Schallenbergi ja terviseminister Wolfgang Mücksteini.

Vabaduspartei juht Herbert Kickl, kes teatas sel nädalal positiivsest koroonatestist, ja jääb 14 päevaks isolatsiooni, saatis meeleavaldusele videosõnumi, nimetades valitsuse meetmeid «totalitaristlikeks».

Austrias on 8,9 miljonist elanikust täielikult vaktsineeritud ligi 66 protsenti, mis on veidi alla Euroopa Liidu keskmise 67 protsendi.

Kantsler Alexander Schallenberg palus reede õhtul kõigilt vaktsineerituilt vabandust ja ütles, et ka tema arvates ei ole õiglane, et nad peavad kannatama uute piirangute all, ehkki on teinud omalt poolt kõik viiruse leviku takistamiseks.

Pärast vägivalda Rotterdami meeleavaldusel otsustasid korraldajad Hollandis Amsterdamis toimuma pidanud protesti ära jätta, kuid sellele vaatamata kogunes keskväljakule tuhandeid inimesi, kes marssisid rahumeelselt tänavail politsei valvsa pilgu all.

Prantsuse siseminister Gerald Darmanin mõistis laupäeval hukka ülemereterritooriumil Guadeloupe'il vägivaldseks muutunud koroonapiirangute vastased protestid.

Guadeloupe'i protestijad blokeerisid teid ja süütasid autosid. Darmanini sõnul vahistas politsei öösel 29 inimest ning saarele saadetakse lisaks veel 200 politseinikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles