Hiina viis diplomaatilised suhted Leeduga madalamale tasemele (4)

Copy
Taiwani esindus Leedus
Taiwani esindus Leedus Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Hiina viis protestiks Taiwani de facto saatkonna avamise vastu Vilniuses ametlikult diplomaatilised suhted Leeduga madalamale tasemele, teatas Peking pühapäeval.

Taipei avas neljapäeval Leedus ametliku esinduse Taiwani nime all, eemaldudes Hiina meelehärmiks senisest poliitikast.

Hiina on nime «Taiwan» igasuguse ametliku kasutamise vastu, sest kardab, et see suurendab saare legitiimsust rahvusvahelisel tasandil.

Peking peab Taiwani saart endale kuuluvaks ja on lubanud selle ühel päeval vajadusel jõuga tagasi võtta. Saart, kus elab umbes 23 miljonit inimest, tuntakse ametlikult Hiina Vabariigina ja seda tunnustab riigina vaid 15 maad.

«Hiina valitsus oli sunnitud alandama diplomaatilisi suhteid kahe riigi vahel kindlustamaks oma suveräänsuse ja rahvusvaheliste suhete alusnormid,» ütles välisministeerium ja teatas, et suhted viiakse asjuri (chargé d'affaires) tasemele.

«Leedu valitsusel tuleb kanda kõik sellest johtuvad tagajärjed.»

Pekingi avalduses listakse, et Leedu loobus poliitilistest kohustustest, mis võeti endale Hiinaga diplomaatilisi suhteid luues. Silmas peetakse nn ühe Hiina poliitikat, mist tähendab, et riigid tunnustavad Pekingi võimu Taipei üle.

Leedu välisministeerium väljendas kahetsust Hiina otsuse üle suhted madalamale tasemele viia.

«Leedu kinnitab ühe Hiina poliitikale truuksjäämist, kuid samas on tal õigus laiendada koostööd Taiwaniga,» ütles ministeerium avalduses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles