Bulgaarias peetakse presidendivalimiste teine voor

Copy
Bulgaarias peetakse presidendivalimiste teine voor.
Bulgaarias peetakse presidendivalimiste teine voor. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Scanpix

Bulgaarlased valivad pühapäeval presidenti, kel on põhiseaduse järgi suuresti tseremoniaalne roll, milles aga senine riigipea Rumen Radev on asunud jõuliselt korruptsiooni vastu võitlema.

Teiseks ametiajaks kandideeriv Radev sai esimeses voorus 49 protsenti häältest ning läheb kokku Sofia ülikooli rektori Anastas Gerdjikoviga, sest kumbki ei saanud eelmisel pühapäeval otsevõiduks vajalikku enamust.

«See on võitlus kahe visiooni vahel: endeemse korruptsiooni leebe sallimine ja kindel vastuseis valitsusmudelile, mis kasutab avalikku võimu isiklikel eesmärkidel,» kirjutas New Bulgarian University poliitikateaduse professor Anton Todorov sel nädalal blogipostituses.

Radevi võit võiks tuua Bulgaarias poliitilise stabiilsuse, sest eelmisel pühapäeval sai parlamendivalimistel ootamatu võidu korruptsioonivastane erakond Me Jätkame Muutust.

Partei loodab nüüd leida koalitsioonipartnereid, et teha lõpp kuus kuud väldanud poliitilisele ummikseisule, mis on põhjustanud Bulgaarias rängima poliitilise kriisi pärast kommunismiaja lõppu.

Kirjandusteadlane Gerdjikov sai esimeses voorus vaid 23 protsenti häältest, aga tema taga on endise konservatiivist peaministri Bojko Borisovi erakond GERB, mis tuli valimistel teiseks.

Gerdjikov võib ilmselt arvestada ka türgi vähemuse toetusega, sest türklaste partei MRF on GERB-i liitlane. Türklased moodustavad Bulgaaria seitsmest miljonist elanikust umbes üheksa protsenti.

Radev sai viie aasta eest presidendiks sotsialistide toel, kuid kandideerib nüüd sõltumatuna.

Analüütikute sõnul võib valijate loidus Radevil võitmist raskendada. Eelmisel pühapäeval käis valimas 40 protsenti hääleõigusega bulgaarlastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles