Brüsseli piirangutevastane protest lõppes vägivalla ja vigastatutega

Copy
Mäss Brüsselis pühapäeval
Mäss Brüsselis pühapäeval Foto: STEPHANIE LECOCQ/EPA/Scanpix Baltics

Brüsselis toimus pühapäeval viirusepiirangute vastane meeleavaldus, kus politsei teatel osales kümneid tuhandeid inimesi ning mis lõppes vägivallaga.

Tuhanded inimesed kogunesid protestima karmistatud koroonameetmete vastu, mis valitsus nakatumiste piiramiseks kolmapäeval välja kuulutas.

Paljud avaldasid meelt ka tungiva soovituse peale end vaktsineerida ning võimaliku plaani vastu muuta vaktsineerimine kohustuslikuks.

Politsei teatel alustas 35 000 meeleavaldajat Brüsseli Gare du Nordist marssi Euroopa Liidu peakorteri suunas.

Meeleavaldusel, mille nimeks oli «Üheskoos vabaduse eest», protestiti peamiselt keelu vastu vaktsineerimata inimeste sisemiseks baaridesse ja restoranidesse.

Marss algas rahumeelselt, kuid politsei kasutas hiljem veekahureid ja pisargaasi rühma osalejate vastu, kes rakette lasid, teatas sündmust pealt näinud AFP fotograaf.

AFP töötajad nägid ka kahe politseinuku vigastada saamist, kui märulivarustuses politsei rahvahulka tagasi tõrjus. EL-i peakorteri Berlaymonti lähistelt viis kiirabi ühe meeleavaldaja minema.

Mitmed kokkupõrgetes osalenud meeleavaldajad kandsid kapuutse ja Flaami lippe ning mõningatel olid rinnas Hitleri-aegsed kollased tähekesed.

Meeleavaldajad panid tule otsa euroalustele ning fotodelt on näha ka politseiautode ründamist liiklusmärkidega.

Kokkupõrked politseiga toimusid Brüsseli EL-i ja valitsushoonete kvartalis, vaid mõne meetri kaugusel USA ja Venemaa saatkondadest.

Euroopa võitleb uue viiruselainega ning mitmed riigid on hoolimata kõrgest vaktsineerituse tasemest piiranguid karmistanud, seda eriti Lääne-Euroopas.

Viimastel päevadel on paljudes Euroopa riikides toimunud protestimarsid valitsuste viirusemeetmete karmistamise vastu.

Hollandi politsei vahistas Haagis ja teistes Hollandi linnades laupäeval toimunud rahutuste käigus üle 30 inimese. Ka reedel toimusid Hollandis vägivaldsed kokkupõrked.

Belgia, mis on üks enim viimasest viiruselainest räsitud riike, laiendas kolmapäeval piiranguid kaugtööle ja vaktsineerimata inimestele.

Viimasel nädala tuvastati Belgias keskmiselt 10 300 uut nakkusjuhtu ning reedel suri viiruse tagajärjel 42 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles