Tuneesia tõkestas üle 200 migrandi katse Itaaliasse jõuda

Copy
Migrandid
Migrandid Foto: FEDERICO SCOPPA / AFP

Tuneesia võimud teatasid pühapäeval, et neil õnnestus üheksa erineva operatsiooni käigus peatada 200 migrandi katse Itaaliasse seilata.

«Ebaseadusliku rände vastase võitluse kontekstis suutsid põhja-, lõuna- ja keskregiooni üksused nurjata ööl vastu pühapäeva üheksa (mereületus)katset,» ütles rahvuskaardi pressiesindaja Houssem Eddine Jebabli.

Põgenikke tabati nii merel kui rannikul; rahvuskaardi andmeil olid 223 migranti pärit erinevatest Aafrika riikidest, sealhulgas 111 Tuneesiast.

Läinud kuu lõpus teatas Tuneesia rannavalve, et nurjas kuus lahkumiskatset ja päästis 125 Euroopasse suunduvat migranti, neist 112 Sahara-tagusest Aafrikast.

Oktoobri alguses hukkus neli tuneeslasest migranti ja veel 19 jäi kadunuks, kui nende paat riigi idaranniku lähedal ümber läks.

ÜRO pagulasameti andmeil on aasta algusest õnnestunud Itaaliasse jõuda enam kui 58 800 põgenikul, valdaval enamikul neist meritsi.

Üle 1300 inimese on hukkunud või kadunud, üritades ületada Vahemerd sooviga jõuda eelkõige Itaaliasse, Hispaaniasse ja Kreekasse.

Tuneesia on peamine lähtekoht potentsiaalsetele migrantidele, kes loodavad ohtlikku mereteed pidi Euroopasse jõuda.

Itaalia Lampedusa saar asub Tuneesia idarannikust vaid 140 kilomeetri (vähem kui 90 miili) kaugusel.

Inimõigusrühmituse FTDES andmeil on Tuneesia rannavalve selle aasta üheksa kuu jooksul kinni pidanud umbes 19 500 Vahemerd ületada üritanud inimest.

Ta ütles, et suundumus on kiirenenud pärast seda, kui juunis loodi Rooma ja Tunise vahel otseside, et koordineerida jõupingutusi ebaseadusliku sisserände vastu ja jagada teavet.

Alates Tuneesia 2011. aasta revolutsioonist on poliitiline ebastabiilsus ja sotsiaalmajanduslik kriis süvendanud riigis tööpuudust, mis küünib 18 protsendini, kuid noorte seas üle 40 protsendi.

FTDES-i andmetel on rannavalve ajavahemikus 2011–2020 tabanud 42 000 migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles