Tšiili presidendivalimised näitasid riigi poliitmaastiku lõhestatust

BNS
Copy
Jose Antonio Kast
Jose Antonio Kast Foto: EPA/Scanpix

Tšiilis pühapäeval aset leidnud presidendivalimiste esimeses voorus asusid veenvalt juhtima kaks riigi poliitilise spektri vastaspoolustel asuvat tegelast.

Kui häältest oli loetud 65 protsenti häältest, edestas 28,4 protsenti häältest kogunud parempoolne Jose Antonio Kast (55) Vabariiklikust Parteist 24,9-protsendise häältesaagi saanud vasakpoolset seadusandjat Gabriel Boric (35) alliansist Väärikus, teatas valimisteenistus.

Järgmisel lähimal kandidaadil ühtekokku seitsmest osalejast oli hääli veidi üle 13 protsendi.

Kui ükski kandidaat ei kogu üle 50 protsendi, siis peetakse teine voor kahe edukaima kandidaadi vahel 19. detsembril.

Paremäärmuslike vaadetega advokaat Kast on Tšiili endise diktaatori Augusto Pinocheti ja tema eraettevõtlust turgutada püüdva neoliberaalse majandusmudeli austaja, tema pearivaal Boric aga endine üliõpilasjuht ja oma 35 eluaastaga riigi kõigi aegade noorim presidendivalimiste kandidaat.

Tšiillased käisid valimisurnide juures neljandat korda 18 kuu jooksul, et sedapuhku valida riigipead, kes on ametis ajal, kui riik koostab oma esimest diktatuurijärgset põhiseadust.

Pool riigi 15 miljonist valijast ei olnud enne pühapäevast hääletust oma otsust langetanud, mistõttu on lõplikku võitjat raske prognoosida.

Riigis kestavad teist aastat ulatuslikud võrdõiguslikkust nõudvad meeleavaldused. Kõrvale on tõrjutud traditsioonilised erakonnad, kes on ajanud neoliberaalset poliitikat, millele on omistatud Tšiili suhteline rikkus, kuid keda on kritiseeritud vaeste ja töölisklassi hülgamise eest.

Kast ja Boric on mõlemad vähemusparteidest, kes ei ole valitsuses ega kuulu väljakujunenud koalitsioonidesse, mis on valitsenud Tšiilit pärast diktaator Pinocheti lahkumist 31 aastat tagasi.

Tsentristid, sealhulgas ebapopulaarse president Sebastian Piñera partei kandidaat Sebastian Sichel osutusid enne valimisi tehtud arvamusküsitlustes kõige vähem populaarseks.

Neljandaks tulnud Sichel tunnistas pühapäeval oma kaotust, õnnitles Kasti ja ütles, et ei hääleta Borici poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles