Leedu suviseid koroonarahutusi õhutasid ka parlamendisaadikute kaastöötajad (1)

Postimees
Copy
Leedu politseinikud püüavad tänavu 10. augustil taltsutada Vilniuses parlamendihoone lähistel märatsenud viirusepiirangute vastaseid meeleavaldajaid.
Leedu politseinikud püüavad tänavu 10. augustil taltsutada Vilniuses parlamendihoone lähistel märatsenud viirusepiirangute vastaseid meeleavaldajaid. Foto: Vidmantas Balkūnas / 15min.lt / Scanpix

Kuigi augustis vägivallaga päädinud Vilniuse koroonaprotesti korraldajad väitsid, et laamendamiseni parlamendi juures viisid provokatsioonid, siis Leedu avalik-õigusliku ringhäälingu LRT uurimine tõi päevavalgele, et märatsemist õhutasid teadlikult nii ürituse ametlikud organiseerijad, aga ka mitme poliitiku abid.

Leedu parlamendihoone juurde Vilniuses kogunes tänavu 10. augustil umbes 5000 inimest avaldama meelt kava vastu kehtestada koroonaviiruse vastu vaktsineerimata inimestele piirangud. Õhtu saabudes muutus protest vägivaldseks, kui sajad inimesed blokeerisid seimi väljapääsud ja hakkasid politseinikke loopima pudelite ja kividega, mispeale vastas politsei pisargaasiga.

Augustikuise meeleavalduse korraldasid kiiruga äärmuslike vaadetega õpetaja Astra Astrauskaitė ja väidetavalt võõrmõjudega võitlev liikumine Patriootlikud Leedulased eesotsas Kęstutis Tamašauskasega. Nende kõrval aitasid vägivaldseks muutunud meelevaldust korraldada kulissides ka mitmed poliitringkondadega lähedalt seotud inimesed.

Üks neist oli natsionalistliku parlamendisaadiku Valdemaras Valkiūnase abi Nendrė Černiauskienė. Vägivallatsejate jäädvustatud ja jagatud videote põhjal järeldas Leedu avalik-õiguslik ringhääling, et protestipäeval kandsid organisaatoritele ette nähtud rohelisi käesidemeid ja õhutasid vägivalda ka euroskeptilise ja Venemaa sõbraliku vasakerakonna Leedu Rahvapartei juht Tauras Jakelaitis ning endast sageli Natsi-Saksamaa SS-üksuse vormis pilte jagada armastava Gintaras Alenčikas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles