Küsitlus: USA vabariiklaste uueks lemmikuks tõusis Rick Santorum

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rick Santorum
Rick Santorum Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaadi eelvalimistel osalevate valijate uueks lemmikuks on tõusnud Rick Santorum, selgub täna avaldatud küsitlustulemustest.

CBS Newsi ja New York Timesi üleriigilise küsitluse kohaselt toetab endist senaatorit Santorumit 30 protsenti vabariiklaste eelvalijatest, senist pikaaegset soosikut Mitt Romneyt 27, Ron Pauli 12 ja Newt Gingrichi kümme protsenti valijaist, vahendas CBS News.

Konservatiivsete vaadetega Santorum pälvis sarnases küsitluses jaanuaris vaid 16-protsendise toetuse. Siis oli ta kolmandal kohal Gingrichi järel.

Santorum on seni üheksas osariigis peetud eelvalimistest võitnud neli vooru, möödunud nädalal sai ta üllatusliku kolmikvõidu, kui võitis korraga nii Minnesotas, Missouris kui ka Romney kantsiks peetud Colorados.

Küsitluse järgi on Santorumil suurim toetus konservatiivide, Tea Party liikumise ja valgenahaliste evangeelsete kristlaste seas. Seni pooldasid need valijad enam-vähem võrdselt nii Santorumit kui Gingrichi, uus küsitlus näitab, et nüüdseks on nad Santorumi selja taha koondunud.

Küsitlustulemusi vaadates maksab aga meeles hoida, et koguni 60 protsenti vabariiklaste valijatest pole oma eelistustes kindlad. Seega on jaanuaris alanud ja juunis lõppevate eelvalimiste seis endiselt lahtine.

Lõpliku võitja selgitamisel peetakse võtmepäevaks 6. märtsi ehk nn superteisipäeva, mil oma eelistuse selgitavad korraga välja kümme osariiki, suurimatena nende seast Georgia ja Ohio.

USA presidendivalimised toimuvad 6. novembril, kus demokraate esindab praegune riigipea Barack Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles