Leedu nõuab Astravetsi tuumajaama teise bloki käivitamisest loobumist (1)

Copy
Astravetsi tuumajaam Valgevenes.
Astravetsi tuumajaam Valgevenes. Foto: Nikolai Petrov/AP/Scanpix

Vilnius saatis teisipäeval Minskile protsestinoodi seoses tolle plaaniga käivitada Astravetsi tuumajaama teine blokk ja see kasutusele võtta.

Leedu välisministeerium märkis, et kui tuumajaama teine blokk peaks tööd alustama, kahekordistub ümberkaudsetes riikides tuuma- ja keskkonnaoht.

«Seepärast nõuame Valgevenelt loobumist sellest vastutustundetust ja ohtu suurendavast otsusest. Leedu nõuab ka esimese energiabloki peatamist, kuni on täidetud kõik tänapäevased tuumaohutusnõuded,» seisis avalduses.

Nädal tagasi vahendas Valgevene riiklik meediaagentuur Belta, et Astravetsi tuumajaama esimene energiaplokk on elektrivõrgust lahti ühendatud. Rikke tõttu ei saa enam Valgevene Ukrainale elektrit müüa.

Reaktor hakkas elektrit tootma 3. novembril 2020. aastal ning ühendati ametlikult elektrivõrku 7. novembril. Tuumajaam seisati varsti pärast avamist väidetava trafoplahvatuse tõttu. Rikkeid on esinenud ka pärast seda intsidenti.

Leedu teatel on Valgevene Astravetsi tuumajaama rajamisel mitmeid rahvusvahelisi standardeid eiranud, alustades valest asukohast ja rohketest turvanõuete rikkumistest.

Tuumajaam asub vähem kui 20 kilomeetrit Leedu piirist, seejuures 45 kilomeetri kaugusel Leedu pealinnast Vilniusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles