Parlament hääletas Anderssoni Rootsi esimeseks naispeaministriks

BNS
Copy
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson Foto: Henrik Montgomery/tt News Agency/reuters/scanpix

Rootsi parlament valis täna sotsiaaldemokraatide liidri ja praeguse rahandusministri Magdalena Anderssoni riigi esimeseks naispeaministriks.

Anderssonist saab ametist lahkuva valitsusjuhi Stefan Löfveni mantlipärija pärast seda, kui 117 seadusandjat hääletas tema poolt, 57 jäi erapooletuks, 174 hääletas vastu ja üks ei osalenud.

Rootsi süsteemi kohaselt ei vaja peaministrikandidaat parlamendi enamuse toetust, vaid, et enamus ehk vähemalt 175 ei oleks vastu.

Varem sel kuul sotsiaaldemokraatide juhiks tõusnud Andersson tagas endale teisipäeva õhtul Vasakpartei toetuse, olles lubanud tõsta kõige madalamaid pensione 1000 krooni võrra kuus.

Koalitsioonipartnerid rohelised ja Keskpartei olid oma toetust 54-aastasele Anderssonile kinnitanud juba varem.

Kuid Anderssoni tabas esimene tagasilöök juba enne kolmapäevast hääletust.

Keskpartei teatas, et kuigi nad ei vastusta Anderssoni peaministrihääletusel, võtavad nad järeleandmiste tõttu vasakpoolsetele tagasi oma toetuse valitsuse eelarvelt, mis läheb hääletusele hiljem kolmapäeval.

See tähendab, et Andersson peab suure tõenäosusega valitsema eelarvega, mille esitavad opositsioonilised konservatiivsed Mõõdukad, kristlikud demokraadid ja paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid.

Andersson asub ametlikult peaministriametisse ja esitleb oma valitsust reedel.

Hoolimata sellest, et Rootsi on pikka aega seisnud soolise võrdõiguslikkuse eest, pole riigis kunagi olnud peaministriks naist.

Kõigis teistes Põhjamaades – Norras, Taanis, Soomes ja Islandil – on valitsusi juhtinud naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles