Uus-Meremaa hakkab jaanuarist piire avama

BNS
Copy
Chris Hipkins
Chris Hipkins Foto: AP/Scanpix

Koroonapandeemia tõttu suletud Uus-Meremaa avab lähikuudel järk-järgult taas piirid maailmale, teatas valitsus kolmapäeval.

Jaanuarist alates lubatakse teistesse riikidesse jäänud kodanikud kodumaale tagasi ja aprillist on kavas avada piirid ka turistidele.

Uus-Meremaa kehtestas kohe koroonapandeemia alguses ranged piirangud, sulgedes sisuliselt uksed turistidele ja määrates kodumaale naasvatele kodanikele kaks nädalat karantiini sõjaväe peetavas hotellis.

Ajuti ei jätkunud karantiinikohti kõigile soovijatele ja nii pidid elanikud ootama võõrsil kuid, enne kui koht vabanes ja nad kodumaale pääsesid.

Pandeemia esimese 18 kuu jooksul õnnestus Uus-Meremaal rangete piirimeetmetega koroonaviirus eemal hoida.

Tänavu augustis ei suutnud riik aga koroonapuhangut ära hoida ja oktoobris loobuti senisest strateegiast. Selleks ajaks oli tõusnud ka vaktsineerituse tase, mistõttu oli raske piiride sulgemist õigustada.

Koroonapandeemiale reageerimise eest vastutav minister Chris Hipkins ütles, et valitsusel tuli langetada raskeid valikuid tagamaks elanike turvalisus.

«Me tunnistame, et see oli raske aeg. Pered eraldati. Inimesed pidid viibima pikka aega kohtades, kuhu sattumist nad ei osanud oodata,» ütles Hipkins. «Oleme vägagi teadlikud mõjust, mida need piirangud on avaldanud inimeste elule ja sissetulekule.»

Valitsuse plaani järgi peavad kõik riiki saabuvad reisijad jääma vähemalt esialgu seitsmeks päevaks eneseisolatsiooni.

Hipkinsi sõnul loodetakse sellega minimeerida ohtu, et riiki sisenejad toovad piirde avanendes taas Covid-19 kaasa.

Täielikult vaktsineeritud uusmeremaalased võivad alates 16. jaanuarist tulla Austraaliast ja 13. veebruarist teistest riikidest tagasi kodumaale karantiini jäämata.

Alates 30. aprillist avatakse piirid järk-järgult turistidele ja teistele reisijatele ülejäänud riikidest.

Uus-Meremaa teatas selle nädala algul, et Aucklandis avatakse 2. detsembrist taas baarid, restoranid ja spordisaalid. Sellega kaovad viimased piirangud riigi suurimas linnas.

Kõikjal Uus-Meremaal tuleb aga mis tahes teenustest osasaamiseks ette näidata vaktsineerimistõend.

Umbes 69 protsenti uusmeremaalastest on täielikult vaktsineeritud, üle 12-aastaste hulgas on vaktsineerituid 84 protsenti.

Uus-Meremaal on kogu pandeemia jooksul Covid-19 tagajärjel surnud 40 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles