NASA saatis kosmoseaparaadi asteroidi kurssi muutma

Copy
Illustreeriv pilt NASA kosmoseaparaadist Double Asteroid Redirection Test (DART) lähenemas asteroididele Dimorphos ja Didymos.
Illustreeriv pilt NASA kosmoseaparaadist Double Asteroid Redirection Test (DART) lähenemas asteroididele Dimorphos ja Didymos. Foto: Steve Gribben/NASA/Johns Hopkins/EPA/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA saatis eile Californiast teele kosmoseaparaadi, mille eesmärk on rammida asteroidi ja välja selgitada, kas inimene suudab muuta taevakeha trajektoori.

SpaceXi rakett viis DARTi (Double Asteroid Redirection Test) kohaliku aja järgi kell 22.21 (Eesti aja järgi kolmapäeval kell 8.21) Vandenbergi baasist kosmosesse.

«Asteroid Dimorphos, siit me tuleme!» hoiatas NASA Twitteris.

Eksperimendi eesmärk on muuta pisut asteroid Dimorphose trajektoori. Dimorphos on umbes 160-meetrise läbimõõduga «kuu», mis tiirleb ümber suurema asteroidi nimega Didymos. Mõlemad koos tiirlevad ümber Päikese.

Kokkupõrge peaks aset leidma 2022. aasta sügisel, kui asteroidisüsteem on Maast 11 miljoni kilomeetri kaugusel ehk lähimas punktis, kuhu see iial jõuab.

«Me püüame teada saada, kuidas ohtu kõrvale juhtida,» seletas NASA teadlane Thomas Zuburchen 330 miljonit dollarit maksva projekti olemust.

Tegemist on katsega ja tegelikult Dimorphos Maad ei ohusta.

See kuulub aga niinimetatud maalähedaste objektide (Near-Earth Object – NEO) hulka, mis jõuavad meie planeedist kuni 48 miljoni kilomeetri kaugusele.

NASA planeedikaitse koordineerimisbürood huvitavad eeskätt taevakehad läbimõõduga üle 140 meetri, mis Maaga kokku põrgates purustaksid terved linnad ja piirkonnad.

Selliseid maalähedasi asteroide on teada umbes 10 000, aga järgmise 100 aasta jooksul ei põrka ükski neist Maaga kokku. Teadlased arvavad aga, et umbes 15 000 samalaadset asteroidi on veel avastamata.

Teadlaste sõnul on Didymose-Dimorphose süsteem ideaalne looduslik labor, sest Maalt on võimalik teleskoopidega nende heleduse muutusi mõõta ja selle põhjal arvutada, kui kaua võtab aega kuu tiir ümber suurema asteroidi.

Kui tiirlemise aeg on teada, näitab selle muutus põrke mõju. Kokkupõrge Dimorphosega peaks aset leidma ajavahemikus 26. september – 1. oktoober 2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles