Hiinat ja Venemaad vihastab USA demokraatiakohtumisest kõrvalejäämine (2)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Luis M. Alvarez/AP/Scanix

Hiina ja Venemaa avaldasid täna oma phamaeelt USA presidendi Joe Bideni kava üle korraldada demokraatiateemaline tippkohtumine, kust mõlemad on kõrvale jäetud.

Biden, kes on oma välispoliitika keskmesse seadnud võitluse demokraatlike ja autokraatlike riikide vahel, lubas üleilmse tippkohtumise korraldamist oma valimiskampaanias.

Peking mõistis hukka asjaolu, et kohtumisele kutsuti Taiwan, kuid mitte Peking, mis peab saart enda võõrandamatiks osaks.

Virtuaalsele tippkohtumisele kutsuti ühtekokku umbes 110 riiki, nende seas USA lääneliitlased, aga ka Iraak, India ja Pakistan.

Venemaa teatel näitab kohale kutsutud riikide nimekiri, et USA «eelistab tõmmata uusi eraldusjooni, jagada riike nendeks, kes on nende arust head, ja nendeks, kes halvad».

«Aina enam riike eelistavad ise otsustada, kuidas elada,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, lisades, et Washington üritab «demokraatia mõistet erastada».

«Nad ei saa ega tohi seda teha,» lausus ta.

Kutse kohtumisele on suur võit Taiwani jaoks, millele Hiina on hakanud üha enam survet avaldama.

Taiwani teatel annab konverents riigile harukordse võimaluse esitleda oma edulugu maailmaareenil.

«Läbi selle tippkohtumise saab Taiwan jagada oma demokraatlikku edulugu,» teatas presidendi kantselei pressiesindaja Xavier Chang.

Taipeid tunnustab ametlikult vaid 15 riiki, ehkki paljudel maadel on saarega de facto diplomaatilised suhted.

USA ei tunnusta Taiwani iseseisva riigina, kuid peab seda oluliseks liitlaseks ja on vastu saare staatuse muutumisele läbi jõukasutuse.

9.-10. detsembril toimuvale kohtumisele jäeti kutsumata ka NATO-sse kuuluv Türgi, mille presidenti Recep Tayyip Erdoğani on Biden nimetanud autokraadiks. Samuti jäi kõrvale Bangladesh, maailma üks rahvarohkemaid demokraatiaid.

Lähis-Idast kutsuti vaid Iisrael ja Iraak, kuid mitte USA liitlased Egiptus, Saudi Araabia, Jordaania, Katar ja Araabia Ühendemiraadid.

Esindatud on Poola, millele Brüssel on ette heitnud õigusriigi põhimõtete rikkumist, kuid kutseta jäi Ungari parempopulistist peaminister Viktor Orbán.

Biden teatas juba augustis, et korraldab nõndanimetatud Demokraatia Tippkohtumise , kuhu on kutsutud riigipead, kodanikuühiskonna juhid, annetajad ja teised asjassepuutuvad tegelased.

Tippkohtumise teemadeks on autoritaarsuse eest kaitsmine, korruptsioonivastane võitlus ja inimõiguste järgimine, teatas Valge Maja.

Biden kavatseb aasta hiljem võõrustada uut tippkohtumist, et osalejad saaksid näidata oma edusamme antud lubaduste osas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles