ÜLEVAADE Andersson püsis Rootsi esimese naispeaministrina seitse tundi (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Magdalena Andersson eile õhtul päeva juba teisel pressikonverentsil: kui hommikul rõõmustas ta ajakirjanike ees seistes peaministriks valimise üle, siis mõni tund hiljem, ilma et ta oleks jõutud ametissegi kinnitada, teatas juba tagasi astumisest. 
Magdalena Andersson eile õhtul päeva juba teisel pressikonverentsil: kui hommikul rõõmustas ta ajakirjanike ees seistes peaministriks valimise üle, siis mõni tund hiljem, ilma et ta oleks jõutud ametissegi kinnitada, teatas juba tagasi astumisest. Foto: PONTUS LUNDAHL/AFP/Scanpix

Pärast 33 meest valiti eile hommikul esimese naisena Rootsi peaministriks sotsiaaldemokraatide värske juht Magdalena Andersson, kuid rõõmu jagus vaid viivuks – pealelõunal sai heakskiidu opositsiooni esitatud riigieelarve, rohelised hülgasid valitsuskoostöö sotsidega ja Andersson astus seitse tundi pärast ametisse hääletamist tagasi.

«Tava järgi peab koalitsioonivalitsus tagasi astuma, kui üks partei lahkub valitsusest. Minu hinnang on, et see peab kehtima ka, kui parlament on valinud uue peaministri, aga valitsus pole ametisse astunud,» lausus Andersson õhtul peetud pressikonverentsil, lisades, et andis Riksdagi esimehele teada, et soovib nüüd sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsuse peaministrikandidaadina hääletusele seadmist.

«Minu jaoks on küsimus austuses, aga ma ei taha ka juhtida valitsust, kui võib eksisteerida põhjus kahelda selle legitiimsuses,» lisas senine rahandusminister rutakat taandumist kommenteerides. «Meil on kas valitsus või läheme erakorralistele valimistele.»

Parlamendi spiiker Andreas Norlén teatas eile õhtul, et alustab nüüd läbirääkimisi parteide juhtidega ja teatab edasistest sammudest täna pealelõunal, vahendas Dagens Nyheter.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles