La Manche’i väinas hukkus vähemalt 31 migranti (1)

Copy
Prantsuse merepäästealus toob La Manche'i väinas paadiõnnetuses hukkunud migrantide surnukehad Calais' sadamasse.
Prantsuse merepäästealus toob La Manche'i väinas paadiõnnetuses hukkunud migrantide surnukehad Calais' sadamasse. Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP / Scanpix

La Manche'i väinas hukkus kolmapäeval vähemalt 31 migranti, kes püüdsid Prantsusmaalt Inglismaale jõuda, kuid kelle paat Calais' ranniku lähedal põhja läks, teatasid Prantsuse võimud.

President Emmanuel Macron ütles kolmapäeva õhtul, et Prantsusmaa ei lase La Manche'i väinal muutuda «surnuaiaks», ning lubas, et võimud leiavad need, kes vastutavad selle tragöödia eest. Prantsuse prokurörid algatasid mõrvajuurdluse.

Prantsuse siseminister Gerald Darmian kutsus üles «karmile rahvusvahelise reageeringule».

Ta ütles, et neli inimest, keda kahtlustatakse otseses seotuses juhtunuga, on kinni võetud.

«Neid ületusi korraldavate smugeldajate kuritegelikku loomust ei saa küllalt hukka mõista,» lisas ta.

«See katastroof väinal on tragöödia,» säutsus peaminister Jean Castex. «Minu mõtted on kadunute ja kannatanutega, kes langesid nende häda ja viletsust kuritarvitavate kriminaalidest smugeldajate ohvriks.»

Castexi kantselei teatas, et peaminister kutsub neljapäeva hommikul kokku kriisinõupidamise.

Politsei teatel oli Calais't idas Dunkirkist teele asunud paadis umbes 50 migranti.

Briti peaminister Boris Johnson ütles, et on šokeeritud ja sügavalt kurb merel kaotatud elude pärast.

Katastroofi taustal on Londoni ja Pariisi suhetes valitsevad pinged seoses rekordilise rändevooluga. Suurbritannia on ärgitanud Prantsusmaad migrante senisest enam takistama.

Prantsuse võimude andmeil on tänavu üle väina Suurbritanniasse proovinud jõuda 31 500 inimest ja merelt on päästetud 7800 inimest. Õnnetustes oli sel aastal seni hukkunud või kadunuks jäänud seitse inimest.

Briti võimude andmeil on riiki tänavu ebaseaduslikult jõudnud üle 25 000 migrandi, mida on kolm korda rohkem kui läinud aastal tervikuna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles