Kohus: Euroopa inimõiguste konventsioon ei ühildu Poola põhiseadusega

Copy
Poola põhiseaduskohtu hoone Varssavis.
Poola põhiseaduskohtu hoone Varssavis. Foto: JAAP ARRIENS / AFP / SCANPIX

Poola põhiseaduskohus otsustas kolmapäeval, et Euroopa inimõiguste konventsioon on Poola põhiseadusega ühildamatu.

Põhiseaduskohus vaidlustas seeläbi Euroopa Inimõiguskohtu (ECHR) otsuse riigi õigussüsteemi reformi vastu.

«Põhiseaduskohus heidab kõrvale meie süsteemi rikkuva ECHRi otsuse,» ütles asejustiitsminister Sebastian Kaleta Twitteris.

Kaleta sõnul on see suurepärane päev Poola õigusriigile ja suveräänsusele ning sellega on «ära hoitud järjekordne katse väljastpoolt ebaseaduslikult Poola süsteemi sekkuda».

Opositsioonilise Kodanikuplatvormi seadusandja Kamila Gasiuk-Pihowicz kritiseeris otsust ja ütles, et ECHR on aidanud tuhandeid poolakaid.

«Ka Venemaal valib põhiseadustribunal otsuseid, mida ta järgida tahab,» torkas ta.

Parlamendiliige märkis, et Poola allkirjastas Euroopa inimõiguste konventsiooni 30 aastat tagasi ja süüdistas justiitsminister Zbigniew Ziobrot Poola kaugendamises demokraatlikest riikidest.

Poola justiitsministeerium palus põhiseaduskohtult otsust pärast Euroopa Inimõiguskohtu maikuist otsust, mis seadis kahtluse alla põhiseaduskohtu kohtunike ametisse nimetamise seaduslikkuse.

ECHR oli langetanud otsuse ka Poola parempopulistliku valitsuse loodud «distsiplinaarkoja» vastu, mis on Brüsseli ja Varssavi vaidluse keskmes.

Strasbourgis asuva ECHRi poole pöördus Poola advokaat Joanna Reczkowicz, kelle distsiplinaarkoda vallandas väidetava eetikanormide rikkumise eest.

Advokaadi väitel on koda tegelikult poliitiline organ, mille eesmärk on maha suruda igasugune kohtunikkonna vastuseis Poola õigussüsteemi reformimisele.

ECHR nõustus, et koda ei ole seaduslik kohtuorgan, mistõttu rikuti Reczkowiczi õigust õiglasele kohtumõistmisele.

Poola valitsus on väitnud, et reform on vajalik korruptsiooni juurimiseks. EL leiab, et see õõnestab õigusriiki ja demokraatiat.

Läinud kuul otsustas Poola põhiseaduskohus, et ELi õigus pole riigi põhiseaduse ees ülimuslik, eskaleerides seeläbi tüli ELiga, mis pole kiitnud heaks bloki taasterahastu väljamakseid Poolale.

ELi kohus käskis Poolal maksta ka igapäevast trahvi kuni distsiplinaarkoda likvideeritakse. Valitsus on teatanud, et teeb seda, kuid seni seda veel tehtud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles