Interpol valis oma juhiks piinamises süüdistatud AÜE kindrali

Copy
Interpoli logo.
Interpoli logo. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Interpol valis inimõiguslaste ja Euroopa Parlamendi liikmete vastuseisust hoolimata neljapäeval presidendiks Araabia Ühendemiraatide kindral, keda on süüdistatud piinamistes, teatas üleilmne politseiamet.

«Härra Ahmed Nasser Al Raisi Araabia Ühendemiraatidest valiti presidendiks (neljaks aastaks),» teatas Interpol Twitteris.

AÜE julgeolekujõudude ülema kindral Al Raisi roll Interpolis on siiski vabatahtlik ja peamiselt tseremoniaalne.

Organisatsiooni igapäevatööd juhib peasekretär, kelleks on praegu sakslane Jürgen Stock. Ta valiti 2019. aastal teiseks ametiajaks.

Viimastel kuudel on Prantsusmaal ja Türgis esitatud AÜE kindralile süüdistusi piinamises.

Al-Raisi sai Interpoli presidendiks pärast AÜE heldet rahalist toetust Prantsusmaal Lyonis baseeruvale organisatsioonile ja pärast süüdistusi, et Abu Dhabi kuritarvitab Interpoli tagaotsimisteadete süsteemi oma poliitiliste teisitimõtlejate kättesaamiseks.

Kolm europarlamendi liiget saatis 11. novembril Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile kirja hoiatamaks al-Raisi ametisse määramise mõju eest Interpolile.

«Kindral al-Raisi õõnestaks Interpoli missiooni ja mainet ning selle läbi kannataks tõsiselt organisatsiooni võime oma ülesandeid efektiivselt täita,» kirjutasid nad.

Eelmise aasta oktoobris väljendasid 19 vabaühendust, teiste seas Human Rights Watch, muret al-Raisi võimaliku valimise üle ning osutasid, et kindral on osa julgeolekuaparaadist, mis võtab süstemaatiliselt sihikule rahumeelseid kriitikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles