Indias on esmakordselt rohkem naisi kui mehi

Copy
India naised.
India naised. Foto: Javed Dar/Xinhua/Zumapress/Scanpix

Indias on esmakordselt alates rahvaloenduste algusest rohkem naisi kui mehi, selgub valitsuse andmeist, mis osutavad ka aeglustuvale sündimusele.

India lapsevanemad on tavaliselt soosinud poegi, mitte tütreid, keda peetakse pulmadega kaasneva kaasavara tõttu tülikaks.

Soopõhine abort on riigis keelatud, kuid siiski jätkuv tava. Rahvastikuandmed on seejuures järjepidevalt osutanud, et meeste ülekaal on riigis üks maailma kõrgemaid.

Kuid kolmapäeval avaldas terviseministeerium kaks aastat kestnud riikliku pere- ja terviseuuringu tulemused, mille järgi on riigis tuhande mehe kohta 1020 naist.

See on esimene kord alates esimesest rahvaloendusest aastal 1876, kui mõni märkimisväärsem valitsuse rahvastikuuuring on andnud tulemuseks naiste ülekaalu.

«Soolise jagunemise paranemine on positiivne samm õiges suunas, kuid soolise võrdsuse nimel on veel palju tööd teha,» ütles India rahvastikufondi (PFI) tervishoiuteadlane Sanghamitra Singh.

Erinevust on seletatud naiste pikema eluaega, kuivõrd poisse sünnib endiselt tüdrukutest rohkem: tuhat poissi iga 929 tüdruku kohta.

«See võib viidata mõningasele poegade eelistamisele,» nentis Singh.

Andmed osutasid ka, et India sündimus on langenud kahele lapsele naise kohta, võrreldes 2,2-ga eelmise küsitluse ajal aastatel 2015-16.

Arv on madalam, kui on vaja rahvaarvu säilitamiseks, mistõttu kiitis PFI seda kui suurt võitu riigi pereplaneerimise programmi jaoks.

Indias elab umbes 1,3 miljardit inimest ja ÜRO prognoosi järgi peaks see sel aastakümnel edestama rahvaarvult Hiinat.

Singh märkis, et täpsem olukord selgub, kui India viib lõpule koroonaviiruse tõttu veninud rahvaloenduse, mille tulemused pidi algselt avaldatama sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles