Rootsi parlament hääletab taas Anderssoni peaministriks nimetamise üle

Copy
Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Foto: PONTUS LUNDAHL/AFP/Scanpix

Rootsi seadusandjad otsustavad esmaspäeval taas, kas sotsiaaldemokraatide juht Magdalena Andersson peaks saama uueks peaministriks, ütles täna parlamendi spiiker.

Parlament valis Anderssoni kolmapäeval riigi esimeseks naispeaministriks, kuid vaid paar tundi hiljem astus ta tagasi, kuna rohelised lahkusid koalitsioonist.

Spiiker Andreas Norlén väljendas kolmapäevase sündmuste käigu pärast sügavat kahetsust. Meedia kirjeldas seda košmaarina.

«Selline käitumine ähvardab kahjustada inimeste usaldust parlamenti ja poliitikasse,» lausus Norlén.

Andersson (54) peaks moodustama vähemusvalitsuse, kuhu kuuluvad vaid sotsiaaldemokraadid.

Olukord võttis kolmapäeval enneolematu pöörde, kui Andersson jõudis Vasakparteiga leppele tõsta pensione vastutasuks tema toetamisele peaministrina.

Lepe ei sobinud aga Keskparteile, mis loobus vasakpoolsetele tehtud järeleandmise tõttu Anderssoni eelarvekava toetamisest.

Anderssoni eelarvel jäi seeläbi vajaka parlamendi toetusest, mistõttu võeti vastu eelarve, millega olid välja tulnud mõõdukad, kristlikud demokraadid ja paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid.

Andersson nentis vastumeelselt, et suudab tolle eelarvega siiski valitseda, kuid rohelised teatasid, et neile see ei sobi ja astusid valitsuskoalitsioonist välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles