AK ⟩ Veiko Spolītis: Läti otsib piirikriisi ja koroonapandeemia süüdlasi

Veiko ­Spolītis
, politoloog
Copy
Läti sõdur ja piirivalvur Silenes piiril Valgevenega.
Läti sõdur ja piirivalvur Silenes piiril Valgevenega. Foto: EPA/Scanpix

November on Lätis riigipühade aeg. 11.–18. novembrini on tava näidata isamaa-armastust sellega, et rinnas kantakse V-kujuga Läti lippu ja koolides meenutatakse teemaõhtutel 1918. ja 1919. aasta sündmusi. 11. novembril tähistatakse Lāčplēsise päeva, millega ülistatakse Läti sõjaväe võitu Bermont-Avalovi ja Landeswehri armee üle ja meenutatakse Vabadussõjas langenuid, 18. novembril heisati Läti punavalgepunased lipud ka riigikogu, Stenbocki maja ja Kadrioru presidendilossi ees, et tähistada Läti 103. iseseisvuspäeva.

Kolm päeva enne iseseisvuspäeva ehk 15. novembril lõppes Lätis komandanditund, kuid riigipühad möödusid tänavu nagu eelmisel aastalgi ilma suuremate rahvakogunemisteta. Siiski viidi vennaskalmistule ja presidendilossi äärde küünlaid, et tänada Vabadussõjas langenuid.

Tänavu lõpetati ka Vabadussamba valgustusprojekt. President Valdis Zatlersi eestvedamisel alustati 2015. aastal korjandust, et Vabadussammas saaks valgustuse, nagu selle sümboli loojad juba 1935. aastal monumendi avamisel plaanisid. Samba taastamistööd 2000. aastal ja ka valgustusprojekt said võimalikuks tänu annetustele. Edaspidi saab Kārlis Zāle loodud Vabadussammast imetleda kuni kella kümneni õhtul. Seda tehes tasub meenutada, et ausamba päästis Nõukogude okupatsiooni ajal hävingust Moskva skulptuuri «Tööline ja kolhoositar» autor Vera Muhhina. Riias sündinud Muhhina oli Vabadussamba autoriga tuttav ja poetas selle eest Moskvas sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles