Stalinismi kuritegude paljastamine ja inimõiguste eest seismine ei ole Venemaal enam lubatud (9)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Stalini plakat Moskvas.
Stalini plakat Moskvas. Foto: MLADEN ANTONOV/AFP

Venemaa võimud on algatanud kohtuprotessi, millega tahetakse likvideerida teenekas ja rahvusvaheliselt tunnustatud inimõiguste ja stalinismi ohvrite mälestust jäädvustav organisatsioon. Eesti endised poliitvangid ja vabadusvõitlejad on selliste aengute pärast naaberriigis väga mures. 

1989. asutati Nobeli rahupreemia laureaadi Andrei Sahharovi eestvedamisel kodanikuühendus stalinismiohvrite memoriaalkompleksi rajamiseks. 1991 loodi selle juurde inimõigustekeskus Memorial. Kolmekümne aastaga on kogutud andmeid rohkem kui miljoni inimese kohta, keda Stalini ajal represseeriti, loodi muuseume vanglatesse ja vangilaagritesse, kus kuriteod toime pandi, korraldati õpilastele ajalooteemalisi konkursse, püstitati mälestusmärke, avaldati uurimusi jms.

Viimased kakskümmend aastat on Venemaa võimud Memoriali järjest rohkem taga kiusama hakanud, 2014 pidid nad end tunnistama välisagendiks, et tegevust jätkata. Memoriali kontoreid on korduvalt läbi otsitud, nende kogutud materjale konfiskeeritud ja aktiviste vangistatud ning saladusks jäänud asjaoludel tapetud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles