Hulga mutatsioonidega LAVi uus koroonatüvi seab kahtluse alla vaktsiinide toime (24)

Postimees
Copy
Maskis tervishoiutöötaja Lõuna-Aafrika Vabariigis Sowetos täna.
Maskis tervishoiutöötaja Lõuna-Aafrika Vabariigis Sowetos täna. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastatud koroonaviiruse uus tüvi teeb teadlasi murelikuks, sest selle puhul on kujunenud välja kümneid eri mutatsioone, mistõttu on raske öelda, kuivõrd nakkavam see on seni valdavalt levivatest tüvedest ning kas see allub praegu olemasolevatele Covid-19 vaktsiinidele.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) koguneb täna, et hinnata, kas Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) avastatud uus koroonaviiruse tüvi B.1.1.529 peaks saama huvipakkuva või muretvalmistava variandi staatuse.

Samuti selgitab kohtumine välja, kas sellele antakse kreeka tähestiku järgi nimetus nagu varasematele. Kui tüvi peaks saama nime, saab selleks ilmselt järgmine tähestiku täht Nu.

Uut tüve on juba nimetatud kõige hirmutavamaks koroonaviiruse variandiks selle enneolematult suure hulga mutatsioonide tõttu.

B1.1.529 tüvel on väga ebatavaline mutatsioonide kombinatsioon, seejuures enam kui 30 mutatsiooni on toimunud ogavalgus. ACE2 retseptoris – valgus, mis aitab koroonaviirusel siseneda inimrakkudesse – on uuel variandil kümme mutatsiooni. De Oliveira tõi võrdluseks, et Berta tüvel on neid kolm ja Delta omal kaks.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles