Türgis jätkub kohus aktivist Osman Kavala üle

Copy
Meeleavaldajad Istanbuli kohtuhoone ees, kus jätkub protsess kodanikuühiskonna liidri Osman Kavala üle.
Meeleavaldajad Istanbuli kohtuhoone ees, kus jätkub protsess kodanikuühiskonna liidri Osman Kavala üle. Foto: DILARA SENKAYA / REUTERS / SCANPIX

Türgis jätkub kohus kodanikuühiskonna liidri Osman Kavala üle, kelle vabastamise nõue päädis president Recep Tayyip Erdoğani ähvardusega 10 lääneriigi suursaadikud välja saata.

64-aastast kodanikuaktivisti ja ärimeest, kes on olnud kohtuotsuseta vangis juba üle nelja aasta, süüdistatakse 2013. aasta valitsusvastaste meeleavalduste rahastamises ja osavõtus 2016. aasta riigipöördekatses.

Süüdimõistmise korral võidakse ta edasikaebamisõiguseta eluks ajaks vangi mõista.

Kohtusse olid tulnud lääneriikide diplomaadid, ka need, keda ähvardati välja saata.

Filantroop Kavala on hakanud oma toetajate jaoks sümboliseerima ulatuslikku mahasurumist, mille Erdoğan käivitas pärast riigipöördekatset.

Kavala ei ole ühtki süüdistust omaks võtnud.

Kavala juhtum vallandas oktoobris diplomaatilise vastasseisu Türgi ja lääneriikide vahel. Kümme suursaatkonda, nende hulgas USA, Prantsuse ja Saksa saatkond, ütlesid avalduses, et Kavala jätkuv vangistus heidab varju Türgi demokraatiale ja kohtusüsteemile.

Erdoğan süüdistas diplomaate katses Türgile õppetund anda ja ähvardas nad välja saata.

Euroopa Nõukogu, millega Türgi liitus juba 1950. aastal, on hoiatanud, et alustab detsembri algul Türgi vastu esimest rikkumismenetlust, kui Kavala ei ole novembri lõpuks vabastatud.

Erdoğan on aga märku andnud, et ei kavatse oma suhtumist Kavalasse muuta. Viidetega Kavala vasakpoolstele vaadetele ja Ungaris sündinud USA filantroobile George Sorosile on president oma oponenti nimetanud «punaseks Türgi Sorosiks».

«Presidendi solvavad ja vaenu õhutavad avaldused isiku kohta, keda ei ole süüdi mõistetud ja kelle kohtuprotsess alles käib, kujutavad endast rünankut inimväärikusele,» ütles Kavala avalduses.

Ta tunnistab, et on kaotanud usu õiglasesse kohtumõistmisse.

Ta palus oma advokaadil Tolga Aytörel kohtusse mitte minna. Saalis oli aga tema naine, tunnustatud sotsiaalteadlane Ayşe Buğra.

Varem osales Kavala istungitel videosilla teel Silivri vanglast.

«Arvestades, et õiglane kohtumõistmine ei ole sellises olukorras võimalik, ei pea ma mõttekaks eelolevatel istungitel osaleda ega kaitset välja panna,» ütles ta reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles