Itaalia ja Prantsusmaa allkirjastasid ajalooliseks kuulutatud leppe

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi pärast nn Quirinale leppe allkirjastamist Roomas.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi pärast nn Quirinale leppe allkirjastamist Roomas. Foto: ROBERTO MONALDO / EPA / Scanpix

Prantsusmaa ja Itaalia matsid hiljutised pinged maha ja allkirjastasid reedel leppe, mis tugevdab kahe Euroopa Liidu asutajaliikme suhteid ajal, mil blokk on muutumas.

Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi andsid dokumendile allkirjad president Sergio Mattarella Quirinale palees.

Pressikonverentsil rõhutasid mõlemad riikide lähedust, kuid kinnitasid pühendumust ELile.

Draghi nimetas allkirjastamist ajalooliseks hetkeks, mille eesmärk on kiirendada Euroopa integreerumise protsessi.

Macron ütles, et lepe kinnitab Prantsusmaa ja Itaalia sügavat sõprust.

«ELi asutajariikidena kaitseme me lõimitumat, demokraatlikumat ja suveräänsemat Euroopat,» lisas ta.

Kahepoolsele lepingule kirjutati alla mõni nädal enne seda, kui Prantsusmaast saab jaanuaris pooleks aastaks ELi eesistuja.

Suurbritannia kaootiline lahkumine ning tülid ELi liberaalsete demokraatiate ja nende idanaabrite vahel on ühenduse ärevile ajanud, samas kui selle de facto liider, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on pärast septembris toimunud valimisi lõpuks ametist lahkumas.

Niinimetatud Quirinale leping hõlmab majandust ja tööstust, kultuuri ja haridust, julgeolekut, piiriülest koostööd ja välispoliitikat.

Macron tõdes, et riikide suhetes on olnud raskeid hetki. Ilmselt viitas ta diplomaatilisele kriisile 2019. aasta algul, mil toonane Itaalia populistlik valitsus kritiseeris avalikult Prantsuse presidenti.

Suhted hakkasid paranema juba samal aastal ja on endise Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi peaministriametisse astumisest saadik üha tugevnenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles