EL-i kohus keeldus Kataloonia ekspresidendi puutumatust taastamast (2)

Copy
Eksiilis elav Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont.
Eksiilis elav Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont. Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu Üldkohus keeldus reedel taastamast Kataloonia ekspresidendi Carles Puigdemonti puutumatust europarlamendi liikmena, leides, et tal ei ole vahetut vahistamise ohtu.

Hispaania on kuulutanud 58-aastase Belgias eksiilis elava Puigdemonti tagaotsitavaks seoses Kataloonia nurjunud iseseisvumiskatsega aastal 2017.

Puigdemont valiti tunamullu Euroopa Parlamendi liikmeks, mis andis talle puutumatuse. Parlament otsustas selle temalt aga märtsis ära võtta ning juulis kinnitas otsust ka üldkohus.

Sama kohus keeldus reedel tema puutumatust taastamast. Samasugune otsus langetati ka kahe Kataloonia eksministri, Toni Comini ja Clara Ponsati kohta, kes on samuti tagaotsitavad.

Kohtu hinnangul ei ole Puigdemontil vahistamist karta, kuna Hispaania kaasus tema vastu on peatatud kuniks Euroopa Kohus langetab otsuse kahes asjaga seotud menetluses.

Septembris peeti Kataloonia eksjuht Sardiinias viivuks kinni, kuid Hispaaniale teda välja ei antud.

Puigdemont ja Comin on alates 2017. aastast eksiilis Belgias, samas kui Ponsati elab Šotimaal, mille kohus otsustas suvel tema väljaandmise menetlusest loobuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles