Biden lubas «tõenäoliselt» rääkida Venemaa ja Ukraina presidendiga (3)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Tasos Katopodis/Reuters/Scanpix

USA presidendi Joe Bideni sõnul räägib ta ilmselt nii Venemaa kui Ukraina riigipeaga, et püüda vähendada kasvavaid pingeid seoses Vene vägede koondamisega.

«Suure tõenäosusega,» vastas Nantucketi saarel puhkav Biden reedel ajakirjanike küsimusele, kas ta räägib Venemaa presidendi Vladimir Putini või Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

«Olen mures,» ütles ta ja kordas oma toetust Ukraina «territoriaalsele terviklikkusele».

Veidi enne Bideni avaldust kutsus Valge Maja üles leevendama diplomaatia abil pingeid Ukraina piiril.

Bideni riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan vestles Ukraina presidendi administratsiooni juhi Andri Jermakiga, ütles pressiesindaja Emily Horne.

«Nad arutasid ühist muret Ukraina piiril jätkuva Venemaa sõjalise aktiivsuse ja Moskva karmi retoorika pärast Ukraina suhtes. Nad jagasid seisukohta, et kõik asjaosalised peaksid jätkama diplomaatilisi jõupingutusi pingete maandamiseks,» ütles Horne.

«Sullivan rõhutas USA vankumatut pühendumust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele,» lisas ta.

Üleskutse tuli ajal, mil Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi süüdistas Moskvat piiril «väga ohtlike» signaalide saatmises ja teatas, et Ukrainas paljastati Venemaa kodanikega seotud riigipöördeplaan.

Ida-Ukraina separatistlikke territooriume toetav ja Krimmi hõivanud Moskva on kõiki süüdistusi eitanud, pannes vastutuse pingete tõstmise eest Ukrainale ja Washingtonile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles