Saalomoni saarte rahutused nõudsid esimesed kolm ohvrit

Copy
Tänav Honiaras pärast rahutusi.
Tänav Honiaras pärast rahutusi. Foto: Elizabeth Osifelo/Reuters/Scanpix

Saalomoni saarte pealinnas Honiaras leiti mahapõlenud majast kolme inimese surnukehad, teatas politsei täna esimestest surmajuhtudest alates rahutuste puhkemisest.

Söestunud laibad leiti Honiara Hiinalinna poest ning turvatöötaja sõnul avastas ta need reede õhtul.

Politsei sõnul viibivad kriminalistid endiselt sündmuskohal, kuid surma põhjus on ebaselge.

Pealinna tänavad jäid laupäeva hommikul suhteliselt vaikseks ning kohalikud hindasid päevi kestnud rahutuste tekitatud kahju.

Rahutus pealinnas kehtestati öine liikumiskeeld pärast kolm päeva väldanud vägivalda, mille käigus rünnati peaministri kodu ja suur osa linnast muutus hõõguvateks varemeteks.

Neljapäeva hilisõhtul riiki saabunud Austraalia rahuvalvajad ühinesid kohaliku politseiga, et taastada tänavatel kord ja kaitsta kriitilist taristut.

Vägivalla plahvatuslik levik on osaliselt tingitud pettumusest peaminister Manasseh Sogavare'i valitsuses ja kroonilisest tööpuudusest, mida pandeemia veelgi teravdas.

Ekspertide sõnul on kriisi õhutanud ka pikaajaline vaen kõige suurema rahvaarvuga saare Malaita elanike ja Guadalcanali saarel asuva keskvalitsuse vahel.

Umbes 700 000 elanikuga saareriigis on etnilised ja poliitilised pinged hõõgunud aastakümneid.

Malaita elanikud on pikka aega kurtnud, et keskvalitsus jätab nende saare hooletusse, ja lahkhelid süvenesid, kui Sogavare tunnustas 2019. aastal Pekingit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles