Tšehhi president nimetas uueks peaministriks paremtsentrist Petr Fiala

Copy
Tšehhi peaministriks nimetatud Petr Fiala ja president Miloš Zeman tseremoonial.
Tšehhi peaministriks nimetatud Petr Fiala ja president Miloš Zeman tseremoonial. Foto: Roman Vondrous/EPA /Scanpix

Tšehhi president nimetas täna riigi uueks peaministriks paremtsentrist Petr Fiala, teatas presidendiameti juht Vratislav Mynář. Tegemist oli eriskummalise tseremooniaga, kus ratastoolis koroonapositiivne president Miloš Zeman rääkis plastikust eraldusseina tagant.

Peaministriks nimetatud Fiala on endine poliitikateadlane ja haridusminister. Tseremoonia toimus president Zemani residentsis Praha lääneosas Lánys ja seda kanti üle televisioonis.

«Olen veendunud, et varsti on meil tugev ja stabiilne valitsus,» ütles Fiala tseremoonial.

Zemani sõnul on tema eesmärk on lõpetada kohtumised võimalike ministritega 13. detsembriks, et «saaks ette valmistada valitsuse ametissenimetamise».

Fiala juhib Kodanike Demokraatlikku Parteid (ODS), mis lõi koos kahe väiksema erakonnaga liidu Üheskoos, võites oktoobris toimunud valimistel napilt senise miljardärist peaministri Andrej Babiši juhitud populistlikku liikumist ANO.

ODS kuulub paremtsentristlikku Euroopa Rahvapartei parteiperekonda.

Alliansiga Üheskoos on liitunud tsentristlik ühendus Linnapead ja Sõltumatud ning Piraadipartei ja neil on 200-kohalises parlamendis kokku 108 kohta.

Vasakpoolne president Zeman pidi algselt Fiala nimetama peaministriks reedel, kuid olles Praha sõjaväehaiglast välja saanud, andis ta kohe seejärel positiivse koroonaproovi.

Zeman toimetati maksaprobleemide tõttu haiglasse 10. oktoobril, päev pärast parlamendivalimisi. Arstide sõnul võib 77-aastasel presidendil olla maksatsirroos.

10,7 miljoni elanikuga Tšehhi Vabariik on hädas ühe kõrgeima koroonanakatumiste tasemega Euroopa Liidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles