Austrias protestisid kümned tuhanded kohustusliku vaktsineerimise vastu (1)

Copy
Austria politseinikud meeleavaldajate keskel.
Austria politseinikud meeleavaldajate keskel. Foto: Samuel Eder/SIPA/Scanpix

Kümned tuhanded austerlased avaldasid nädalavahetusel meelt valitsuse otsuse vastu rakendada esimese Euroopa Liidu riigina kohustuslikku vaktsineerimist.

Liidukantsleri sõnul kujutab see samm endast muude alternatiividega võrreldes «väikest sekkumist».

Üks suuremaid proteste leidis aset Grazi linnas, kuhu politsei sõnul oli laupäeva õhtul kogunenud umbes 25 000 inimest.

Meeleavaldus möödus üldiselt rahumeelselt, kuid kolme kahekümnendates eluaastates mehe suhtes on algatatud uurimine seoses natsitervituse kasutamisega. Lisaks eirasid kümned inimesed maskikandmise kohustust.

Itaalia päevalehele Corriere della Sera antud usutluses ütles kantsler Alexander Schallenberg, et valitsus on «kahjuks» sunnitud rakendama kohustuslikku vaktsineerimist, et suurendada täielikku vaktsineerimise määra, mis praeguse alla 67 protsendiga on üks madalamaid Lääne-Euroopas.

Praeguse taseme juures «me ei pääse kunagi välja uute lainete ja sulgemisteemaliste arutelude nõiaringist», ütles ta.

«Iga lukustus on suur sekkumine põhiõigustesse. Sellega võrreldes on kohustuslik vaktsineerimine väike sekkumine,» ütles ta.

Kiiresti kasvava juhtumite arvu tõttu kehtestas valitsus esmaspäeval osalise lukustuse, kuigi koolid on jäänud avatuks.

Teised meeleavaldused toimusid laupäeval Sankt Pöltenis ja Klagenfurtis, meelitades kohale vastavalt umbes 3500 ja 5000 inimest.

Sankt Pöltenis peeti kinni 11 inimest, enamik neist «agressiivse käitumise» pärast. Üks politseinik sai viga.

Meeleavalduse korraldas parempopulistlik Vabaduspartei (FPÖ), mille juht Herbert Kickl on häälekalt avaldanud vastuseisu viirusevastastele meetmetele ja propageerinud tõestamata ravimeetodeid.

Klagenfurtis toimunud protestil esines FPÖ kohalik juht.

Samuti pühapäeval teatas rahandusministeerium, et parasiidiravimi ivermektiini konfiskeerimine tollis on viimastel kuudel plahvatuslikult kasvanud.

Ajavahemikus septembrist novembri keskpaigani konfiskeeriti 15 844 tabletti, teatas ministeerium.

Ivermektiin on üks paljudest ravimitest, mida sotsiaalmeedias on COVID-19 ravimeetodina propageeritud sellest hoolimata, et ravim on osutunud paljudes uuringutes ja katsetes ebatõhusaks ning on ebaõige manustamise korral potentsiaalselt ohtlik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles