ÜRO: koroonapandeemia läheb sel aastal turismile maksma 2 triljonit dollarit

Copy
Maailma turismi tuleviku tippkohtumine oktoobris Madridis. Foto on illustratiivne.
Maailma turismi tuleviku tippkohtumine oktoobris Madridis. Foto on illustratiivne. Foto: David Zorrakino / Europa Press / Scanpix

Koroonapandeemia läheb sel aastal maailma turismisektorile saamata jäänud tuluna maksma kaks triljonit dollarit, teatas esmaspäeval ÜRO turismiagentuur, nimetades valdkonna taastumist väga hapraks ja aeglaseks.

Madridis baseeruva Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) prognoos avaldati ajal, mil Euroopa võitleb nakkuste hoogsa kasvuga ning maailmas on hakanud levima koroonaviiruse uus variant omikron.

Rahvusvaheliste turistide saabumiste arv jääb sel aastal 70-75 protsenti alla pandeemia-eelsest 2019. aastast, mil registreeriti 1,5 miljardit saabumist. Samasugune langus oli ka 2020. aastal.

Eelmisel aastal kaotas maailma turismisektor pandeemia tõttu tuludena kaks triljonit dollarit (1,78 triljonit eurot).

Kuigi UNWTO-l ei ole hinnangut turismi olukorrale järgmisel aastal, ei ole keskpikk väljavaade just julgustav.

«Hoolimata hiljutistest paranemistest, võivad ebaühtlane vaktsineerimistase maailmas ja Covid-19 uued tüved» nagu delta ja omikron «mõjutada niigi aeglast ja habrast taastumist», ütles agentuur avalduses.

Uued koroonapiirangud ja lukustusmeetmed, mida on viimastel nädalatel mitmes riigis rakendatud, näitavad, kui «väga ennustamatu on olukord», ütles UNWTO direktor Zurab Pololikashvili AFP-le.

«See on turismitööstuses ajalooline kriis, kuid taas, turismil on võime üsna kiiresti taastuda,» lisas ta enne teisipäeal Madridis algavat peaassambleed. «Ma tõesti loodan, et 2022. aasta saab olema palju parem kui 2021.»

Lisaks viirusega seotud reisipiirangutele maadleb sektor ka majandusraskuste käes, mida on põhjustanud pandeemia, naftahinna tõus ja häired tarneahelates, ütles UNWTO.

Pololikashvili kutsus riike ühtlustama oma viiruseprotokolle ja piiranguid, kuna turistid «on segaduses ja nad ei tea, kuidas reisida».

46 sihtkohta on praegu oma piirid turistidele täielikult sulgenud ning veel 55 on piirid osaliselt sulgenud välisturistidele. Maailmas on ainult neli riiki, mis on kõik koroonapandeemiaga seotud piirangud tühistanud. Need on Colombia, Costa Rica, Dominikaani Vabariik ja Mehhiko.

Enne koroonapandeemia algust moodustas turismisektor umbes 10 protsenti kogu maailma sisemajanduse kogutoodangust ja töökohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles