Taliban palus Euroopa Liidult abi Afganistani lennujaamade töös hoidmiseks

Copy
Lennukid Kabuli lennuväljal, 24. november 2021.
Lennukid Kabuli lennuväljal, 24. november 2021. Foto: HECTOR RETAMAL / AFP / Scanpix

Islamiliikumine Taliban palus nädalavahetusel Euroopa Liidu ametnikega kõnelusi pidades abi Afganistani lennujaamade töös hoidmiseks, teatas Brüssel pühapäeva õhtul.

Mõlemad pooled saatsid kõrged ametnikud Katari pealinna Dohasse kõnelustele, mis leidsid aset vahetult enne USA ja Talibani kaks nädalat kestvaid kõnelusi, mis algavad esmaspäeval samuti Dohas.

Euroopa Liidu välisasjade teenistus (EEAS) rõhutas avalduses, et dialoog ei tähenda Talibani valitsuse tunnustamist, vaid on osa ühenduse tegevusest ELi ja Afganistani rahva huvides.

Talibani delegatsiooni juhtis ajutine välisminister Amir Khan Mutaqqi. Islamistide delegatsiooni kuulusid ka haridus- ja tervishoiuminister, keskpanga juht ning välis-, rahandus- ja siseministeeriumi ning luureagentuuri ametnikud.

ELi delegatsiooni juhtis ühenduse erisaadik Afganistani küsimustes Tomas Niklasson. Kõnelustel osalesid ka EEASi ja Euroopa Komisjoni ametnikud, kes tegelevad humanitaarabi, rahvusvahelise partnerluse ja migratsiooni küsimustega.

Kõnelustele järgnenud ELi avalduses märgiti, et Taliban lubas kinni pidada «amnestiast» afgaanidele, kes olid töötanud islamistide vastu kaks aastakümmet kestnud Läänele-suunatud võimu ajal.

Samuti lubas Taliban, et afgaanidel ja välismaalastel lubatakse riigist lahkida, kuid palus samas abi lennujaamade töös hoidmiseks, et see saaks juhtuda.

«Pooled väljendasid sügavat muret halveneva humanitaarolukorra pärast Afganistanis, kuna talv on saabumas,» öeldi avaldues ja lisati, et EL jätkab Afganistanile humanitaarabi andmist.

EL kutsus taas Talibani looma «kaasavat valitsust», tugevdama demokraatiat, tagama tüdrukutele võrdne ligipääs haridusele ning takistama Afganistani saamist baasiks ühendustele, mis «ähvardavad teiste julgeolekut».

Taliban kordas, et peab kinni inimõigustest «kooskõlas islamipõhimõtetega» ning tervitab tagasi diplomaatilisi esindusi, mis olid nende võimuletulekuga tegevuse lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles