Nausėda: Lukašenka paneb ka edaspidi ELi proovile

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda.
Leedu president Gitanas Nausėda. Foto: Paulius Peleckis/15min.lt/Scanpix

Aljaksandr Lukašenka režiim Valgevenes ei lõpeta Euroopa Liidu riikide ühtsuse proovilepanekut, hoiatas pühapäeval Leedu president Gitanas Nausėda.

«Me ei saa isegi kahelda, et Lukašenka režiim ja seda toetavad jõud jätkavad läänemaailma ühtsuse proovilepanekut kõigi vahendite ja taktikatega,» ütles Nausėda Vilniuses pressikonverentsil, mille ta andis koos Euroopa Komisjoni juhi Ursula von der Leyeni, NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi ja peaminister Ingrida Šimonytėga.

Nausėda nimetas ELi ja NATO juhi ühisvisiiti Leetu erakordselt tähtsaks solidaarsuse ja toetuse märgiks Leedule. Tema sõnal on olukord ELi ja Valgevene piiril endiselt pingeline ja ennustamatu.

«Kui julgeolekuolukord muutub veelgi keerulisemaks, ei välista me võimalust pöörduda NATO lepingu neljanda artikli alusel palvega konsultatsioonide korraldamiseks. Seda saab teha iga NATO liitlane, kui näeb oma julgeolekut ja terviklikkust ohtu sattuvat,» sõnas Leedu president.

Ta mainis ka, et teda teeb murelikuks Valgevene täielik sõjaline lõimumine Venemaaga ning Vene sõjalised struktuurid ja doktriin.

«See loob uusi väljakutseid NATO kollektiivsele julgeolekule. NATO peab kohasel kombel korrigeerima oma plaane, strateegiat ja taktikat ning olema valmis vastama,» ütles president, keda tegi murelikuks ka Vene väe kogunemine Ukraina piirile.

President rõhutas, et Euroopa Komisjon on teinud juba palju Valgevene piiril valitsevast rändekriisist ülesaamiseks. Tema sõnul tänu komisjoni pingutustele peatati uued reisid ja algas migrantide tagasivedu.

Nausėda märkis, et rakendatakse suuri pingutusi rahvusvaheliste humanitaarorganisatsioonide lubamiseks Valgevenesse, et seal põgenikele abi osutada.

Peaminister Ingrida Šimonytė sõnul on Leedu jaoks väga tähtis, et hübriidrünnaku küsimuses näitasid Leeduga solidaarsust mitte vaid riigid eraldi, vaid EL ja NATO tervikuna ning need on Leedu julgeoleku jaoks võtmeorganisatsioonid.

«Ilmselt on meie kõigi jaoks kõige tähtsam olla ühtsed ja pidada meeles, millest kõik algas. Ja kõik algas Valgevene rahva ilmajätmisest õigusest oma saatust määrata,» ütles valitsusjuht.

Tema sõnul püüab Lukašenka migrante kasutava hübriidrünnakuga sundida ELi ja NATO liikmeid loobuma oma väärtustest ja väljapressimisele järele andma.

Šimonytė sõnul tuleb olukorra lahendamiseks jätkata tööd selleks, et takistada inimeste jõudmist Valgevene-ELi piirile ja muutuda seal hübriidrünnaku ohvriteks.

Leedu peaminister rõhutas, et seadusvastase rändega seotud murede tõhusamaks lahendamiseks on vaja muuta seadusi.

«Euroopa Komisjoni ette pandud seadusalgatused võivad aidata lahendada selle mure märksa operatiivsemalt ja kooskõlalisemalt ning need on väga õigeaegsed ettepanekud, sest ei õigusaktid sanktsioonide ega rände ja varjupaiga kohta korralda viimasel ajal kujunenud olukordi,» märkis peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles