Rootsi parlament valis Anderssoni peaministriks teist korda nädala jooksul (1)

Copy
Rootsi parlament õnnitlemas Magdalena Anderssoni (istub) teistkordse peaministriks valimise puhul.
Rootsi parlament õnnitlemas Magdalena Anderssoni (istub) teistkordse peaministriks valimise puhul. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SCANPIX

Rootsi parlament valis täna sotsiaaldemokraat Magdalena Anderssoni teistkordselt riigi esimeseks naispeaministriks.

Andersson (54) nimetati peaministriks ka läinud nädalal, kuid ta oli sunnitud tagasi astuma vaid loetud tunnid hiljem, kui rohelised tema koalitsioonist lahkusid.

Senine rahandusminister asub nüüd juhtima vähemusvalitsust, mis koosneb ainult sotsiaaldemokraatidest. Seejuures on jäänud vaid kümme kuud järgmiste üldvalimisteni tuleva aasta septembris.

Andersson peaks ametlikult ametisse asuma teisipäeval, kui ta vahetab välja seitse aastat võimul olnud peaminister Stefan Löfveni.

Anderssoni poolt hääletas 101 seadusandjat, 75 jäi erapooletuks ja 173 olid vastu.

Rootsi süsteemi kohaselt ei vaja peaministrikandidaat parlamendi enamuse toetust, vaid, et enamus ehk vähemalt 175 ei oleks vastu.

Vähemusvalitsus tähendab, et vastne peaminister peab leidma oma poliitikameetmele toetust nii parlamendi vask- kui paremtiivast.

Samuti peab ta hakkama riiki juhtima eelarvega, mille käisid välja opositsioonilised mõõdukad, kristlikud demokraadid ja paremäärmuslased, kuivõrd tema enda eelarve läinud nädalal parlamendi toetust ei pälvinud.

Neli tsentristlikku ja parempoolset opositsiooniparteid on enamikus küsimustes üksmeelsed ja neil on parlamendis 174 mandaati. Neli vasakpoolsemat parteid, kellel on ühtekokku 175 mandaati, on aga lõhestatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles