Saakašvili: mind piinati vanglas (2)

Copy
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili kohtus.
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili kohtus. Foto: Irakli Gedenidze/EPA/Scanpix

Gruusia vangistatud opositsioonijuht ja ekspresident Mihheil Saakašvili mõistis esmaspäeval hukka tema üle käiva «poliitiliselt ajendatud» kohtuprotsessi ja väärkohtlemise vanglas.

Sõnavõtt Thbilisi linnakohtus oli Saakašvili esimene avalik esimene alates tema vahistamisest 1. oktoobril, peagi pärast eksiilist naasmist.

Aastail 2004-2013 Gruusia presidendiks olnud Saakašvili pidas protestiks kohtumõistmise vastu 50 päeva näljastreiki.

«Kõik teavad, et mind ei tohi vangistada, sest kõik mulle esitatud süüdistused on väljamõeldud ja poliitiliselt ajendatud,» lausus ta.

Ühel hetkel keset oma tundelist kõne kohtule läks ta üle inglise keelele, et teha pöördumine «Gruusia rahvusvahelistele partneritele».

«Mind piinati, mind koheldi ebainimlikult, peksti läbi, alandati,» kirjeldas ta oma kogemusi vanglas.

Saakašvili kaotas näljastreigi käigus umbes 20 kilo ning esmaspäeval paistis 53-aastane mees kahvatu.

Samuti nentis ta, et tegi oma üheksaaastase võimuperioodi ajal «küllalt vigu».

«Ma kahetsen siiralt neid arvukaid vigu, eelkõige aga seda, et me ei suutnud luua sõltumatut kohtusüsteemi. Ma vabandan kõigi ees, kes selle läbi kannatanud on,» ütles ta.

Kohtumaja ette kogunes meelt avama üle tuhande Saakašvili toetaja, kes lehvitasid Gruusia ja Euroopa Liidu lippe ning hõikusid tema nime.

Politsei vahistas mitukümmend demonstranti, kes tõkestasid lähedalasuval tänaval liiklust, edastas opositsioonimeelne Mtavari TV.

Saakašvili loobus näljastreigist, kui ta toimetati 20. novembril sõjaväehaiglasse ja arstid hoiatasid, et ta võib varsti ära surra.

Gruusia võimud keelasid tal algul kohtuistungil osalemise, kuid andsid järele, kui USA välisministeerium nõudis õiglast kohtupidamist.

Aastal 2018 mõisteti Saakašvili ametivolituste kuritarvitamise eest tagaselja kuueks aastaks vangi. Nüüd on ta silmitsi veel kahe kohtuprotsessiga sarnaste süüdistuste alusel.

Esmaspäevane kohtuistung puudutas Saakašvili väidetavat seotust opositsiooni meeleavalduse vägivaldse mahasurumisega aastal 2007.

Saakašvili tunnistas toona, et politsei kasutas protestijate vastu ülemäärast jõudu, astus tagasi ja kuulutas välja erakorralised valimised, mille ta lõpuks võitis.

Esmaspäeval ütles ta kohtunikele, et ei andnud kellelegi juhiseid politseioperatsiooni läbiviimiseks. Sama kinnitas ka tema advokaat Dito Sadzaglišvili, kelle sõnul ei ole prokurörid vastupidisele osutavaid tõendeid esitanud.

Inimõiguslased on ekspresidendi kohtlemist laitnud. Gruusia inimõiguslaste sõnul on tema vastu kasutatud psühholoogilist piinamist.

Amnesty International nimetas Saakašvili kohtlemist «mitte ainult valikuliseks õigusemõistmiseks, vaid poliitiliseks kättemaksuks».

Saakašvili tänas kohtus grusiine tema toetamise eest ja kutsus üles tegema lõpp oligarh Bidzina Ivanišvili erakonna Gruusia Unistus võimule.

Ivanišvili on Gruusia rikkaim inimene ja teda peetakse riigi tegelikuks juhiks, ehkki tal ametlikku poliitilist ametikohta ei ole.

Saakašvili vahistamine on süvendanud poliitilist kriisi, mis sai alguse mullustest parlamendivalimistest, mille tulemusi opositsioon peab võltsituks.

Kriitikute sõnul kasutab Gruusia Unistuse valitsus kohtusüsteemi poliitiliste vastaste ja ajakirjanike karistamiseks.

Peaminister Irakli Garibašvili põhjustas sel nädalal pahameeletormi, kui ütles, et valitsus oli sunnitud Saakašvili vahistama, sest viimane keeldus poliitikast lahkumast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles