KOHALIK VAADE ⟩ Hispaaniast sai pantvang Maroko ja Alžeeria tülis

Gregorio García Maestro
Copy
Inimesed püüavad kustutada leeke tänavu augustis mägises Tizi Ouzou provintsis Alžiirist idas. Alžeeria süüdistab suviste maastikupõlengute lahvatamises naaberriiki Marokot. 
Inimesed püüavad kustutada leeke tänavu augustis mägises Tizi Ouzou provintsis Alžiirist idas. Alžeeria süüdistab suviste maastikupõlengute lahvatamises naaberriiki Marokot. Foto: Abdelaziz Boumzar/reuters/scanpix

Põhja-Aafrikas pikka piiri jagava Alžeeria ja Maroko puhul pole mõtet heanaaberlikest suhetest rääkida – riikide vahel valitseb aastakümnetega juurdunud vihkamine, mis on viimastel kuudel vaid süvenenud, viies diplomaatiliste suhete katkemise ja pingete kuhjumiseni, sinnamaani välja, et mõlemal pool eraldusjoont on relvajõud kõrgendatud valmisolekus.

Tulenevalt geograafilisest lähedusest on Hispaanial sidemed mõlema maaga. Igasugune diplomaatiline ja sõjaline konflikt nende kahe vahel annab tunda ka Madridis, nagu on näidanud viimased nädalad, mil on tekkinud probleemid energiavarustusega. Alžeeria on Hispaania peamine maagaasi tarnija, tagades veerandi kogu riigi elektritarbimisest. Maroko omakorda on võtmeliitlane võitluses ebaregulaarse rände ja džihadistliku terrorismiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles