ÜRO juhile teeb muret Aafrika isoleerimine omikrontüve pärast

Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: www.freepik.com

ÜRO peasekretär António Guterres ütles esmaspäeval, et on sügavalt mures riikide otsuse pärast kehtestada Aafrika lõunaosas avastatud uue Covid-19 variandi leviku ohjeldamiseks selle piirkonna suhtes reisipiirangud.

«Aafrika inimesi ei saa süüdistada Aafrikas kättesaadava vaktsineerimise ebamoraalselt madalas tasemes – ja neid ei tohiks karistada olulise teadus- ja terviseteabe tuvastamise ja maailmaga jagamise eest,» ütles Guterres avalduses.

«Olen nüüd sügavalt mures Aafrika lõunaosa riikide isolatsiooni pärast uute Covid-19 reisipiirangute tõttu,» ütles ÜRO juht.

Riigid üle kogu maailma on reageerinud omikrontüvele, sulgedes oma piirid sellest hoolimata, et variant on juba jõudnud Euroopasse, Aasiasse ja Põhja-Ameerikasse.

Guterres kutsus valitsusi üles kaaluma alternatiivseid meetmeid, sealhulgas reisijate korduvtestimist, et «piirat leviku ohtu, et võimaldada reisimist ja majanduslikku kaasamist».

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) määratles, et omikroni üldine risk on «väga kõrge», kuid WHO Aafrika direktor võttis sõna ka reisikeeldude vastu mandri suhtes, öeldes, et see «ründab ülemaailmset solidaarsust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles