Uudisteagentuurid loovad ühise Euroopa uudistetoimetuse

Copy
Foto: Reuters/ScanPix

Kuusteist uudisteagentuuri moodustavad ühise, Euroopa Liidu rahastatud Euroopa uudistetoimetuse, mis hakkab jaanuarist avaldama uudiseid bloki ja sellesse pürgivate riikide kohta, ütlesid esmaspäeval ametnikud.

Ühisalgatust juhib Saksa uudisteagentuur DPA ja selles löövad kaasa AFP, Hispaania agentuurid EFE ja Europapress ning Austria, Belgia, Bulgaaria, Horvaatia, Itaalia, Rumeenia, Sloveenia ja Slovakkia peamised agentuurid.

Samuti osalevad ettevõtmises uudisteagentuurid Albaaniast, Bosniast, Põhja-Makedooniast ja Serbiast, selgub Euroopa Komisjoni avaldatud nimekirjast.

Uudistetoimetus hakkab baseeruma Brüsselis ning komisjon plaanib seda rahastada 1,76 miljoni euroga aastatel 2022 ja 2023.

«Selle sammuga tugevdame Euroopa inforuumi ja suurendame kodanike ligipääsu kvaliteetinfole,» ütles EL-i siseturuvolinik Thierry Breton esmaspäeval toimunud Euroopa uudismeediafoorumil.

Uut toimetust hakatakse töös hoidma uudisteagentuuride tavalise, eraldiseisva tegevuse kõrvalt.

«Enamik neist agentuuridest hakkavad olema koos, ühes kohas, kus nad saavad jagada teavet kõigi Euroopa teemade kohta, paluda ühiselt intervjuusid ja avaldada osa toodangust sellele pühendatud lehel,» teatas AFP.

Agentuur lisas, et kaasa löövatele ajakirjanikele osutatakse ka erialast õpet, eriti digioskuste ja faktikontrolli osas.

Euroopa Komisjon teeb tööd ka meediavabadusseaduse kallal, millega Bretoni sõnul seatakse sihiks EL-i meediaturu terviklikkuse ja sõltumatuse tagamine.

Ta osutas väljakutsetele, millega osa Euroopa väljaandeid on silmitsi seoses valitsuste sekkumise, avaliku meedia politiseerimise või meediakapitali kontsentreerumisega vähestesse kätesse, mis ohustab toimetuslikku sõltumatust.

Lisaks märkis volinik, et tavameedia on endiselt reklaamitulu järjepideva languse küüsis. Mullu langes telekanalite reklaamitulu näiteks kümme protsenti, ajalehtede oma aga koguni 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles