Hiina: omikrontüvi raskendab taliolümpia korraldamist

Copy
Plakat Pekingi taliolümpia- ja paraolümpiamängude maskottidega.
Plakat Pekingi taliolümpia- ja paraolümpiamängude maskottidega. Foto: THOMAS PETER / REUTERS / Scanpix

Hiina hoiatas teisipäeval, et kiirelt leviv koroonaviiruse omikrontüvi võib osutuda väljakutseks veebruaris toimuva Pekingi taliolümpia korraldamisele.

Ehkki Hiina on koroonaviiruse leviku oma piirides läbi reisipiirangute ja lukustuste suuresti peatanud, on hootised deltatüve puhangud riigivõimud valvsaks teinud.

«Ma arvan, et see toob kindlasti väljakutseid, mis puudutab ennetust ja kontrolli,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian, lisades, et Peking tunnustab Lõuna-Aafrikat tüve kohta kiirelt teavitamise eest.

«Aga Hiinal on palju kogemusi Covid-19-le reageerimisega,» ütles Zhao. «Ma kindlasti usun, et taliolümpia kulgeb sujuvalt.»

Hiina tahab korraldada koroonavabad olümpiamängud muu hulgas ka selleks, et teenida propagandistlikke plusspunkte oma rangele koroonapoliitikale.

Tuhandetelt välismaalt saabuvatelt sportlastelt, ajakirjanikelt ja teistelt osalejatelt nõutakse viibimist nii-öelda suletud mullis.

Olümpiamängude korraldajad nentisid läinud kuul, et viirus on spordivõistluse võõrustamisele suurim väljakutse.

Tervishoiuvõimude teatel on riigil aga vahendid ka uue tüvega toimetulemiseks.

«Hiina on teinud tehnilisel ettevalmistumisel head tööd,» ütles Hiina haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse viirusetõrjeinstituudi juht Xu Wenbo.

«Meil on mitu tehnilise uurimistöö suunda, sealhulgas esialgne uurimistöö deaktiveeritud vaktsiinide, valgupõhiste vaktsiinide ja vektoripõhiste vaktsiinide vallas,» ütles ta.

Hiinas on koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud üle 1,1 miljardi inimese, teatasid esmaspäeval Pekingi tervishoiuvõimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles