Putin: Ukraina ja lääs ohustavad Venemaa julgeolekut (2)

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel/ Sputnik/Scanpix

Lääneriikide ja Ukraina sõjaväeõppused ja muud sammud ohustavad Venemaa julgeolekut, ütles president Vladimir Putin täna, hoiatades taas Kremli «punaste joonte» ületamise eest.

Putin keeldus aga videosilla vahendusel investeerimiskonverentsil esinedes ütlemast, kas Moskval on kavas viia väed üle Ukraina piiri, nagu lääs on juba mitu nädalat väitnud.

«Vaadake, nad rääkisid Venemaa võimalikust sissetungist Ukrainasse aasta algul. Aga seda ei juhtunud.»

«Asi ei ole sissetungimises või mitte sissetungimises, võitlemises või mitte võitlemises. Küsimus on suhete parandamises,» ütles Putin ja lisas, et tähtis on arvestada kõigi poolte julgeolekuhuvidega. «Kui me püüame siiralt seda saavutada, ei tunne keegi end ohustatuna.»

Pinged Moskva ja Brüsseli vahel on viimasel ajal kasvanud ning NATO-le teeb muret Vene vägede koondumine Ukraina piirile.

Ka kevadel viis Putin Ukraina piirile umbes 100 000 sõdurit, kuid teatas hiljem vägede äratoomisest.

Putini sõnul teevad Moskvale muret lääneriikide etteteatamata suured sõjaväeõppused Venemaa piiri lähedal, näiteks USA juhitud õppused Mustal merel.

Vene välisminister Sergei Lavrov tuli välja mitme uue süüdistusega Kiievi aadressil ja ütles, et Venemaal on õigus vastata, kui tema julgeolek satub ohtu.

«Meil lihtsalt ei ole õigust välistada, et Kiievi režiim võib võtta ette mingi sõjalise avantüüri. See kõik loob otsese ohu Venemaa julgeolekule,» ütles Lavrov ajakirjanikele.

«Kui Lääs ei suuda Ukrainat talitseda, vaid, vastupidi, ässitab teda, siis astume meie kõik vajalikud sammud, et kindlustada oma julgeolek.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles