Lukašenka tunnistas Krimmi Venemaa osaks, väljendas valmisolekut tuumarelvad riiki tuua (6)

Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Krimm on Venemaa seaduslik osa, ütles täna Valgevene autoritaarne president Aljaksandr Lukašenka, lisades, et kavatseb koos Vene riigipea Vladimir Putiniga poolsaart külastada.

Kui Venemaa Ukrainale kuulunud Krimmi 2014. aastal annekteeris ja Ida-Ukraina separatiste toetama asus, viis see Valgevene ärevusse.

Lukašenkal tulnuks oma positsioon Krimmi küsimuses avalikult teatavaks teha, aga seni oli ta püüdnud sellest kõrvale hiilida.

Teisipäevane avaldus Vene riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti on tema selgeim seisukohavõtt Krimmi staatuse küsimuses.

«Me kõik saame aru, et de facto on Krimm Venemaa Krimm. Pärast referendumit sai Krimm ka de iure Venemaaks,» ütles Lukašenka.

Ta lisas, et kavatseb Krimmi külastada ja selle külaskäiguga tunnustab poolsaart Venemaa territooriumina.

«Meil on Putiniga teatud kokkulepe, et me külastame Krimmi,» ütles Lukašenka ja rõhutas, et tal on igati õigus minna sinna koos Vene presidendiga. «See on ka minu Krimm,» lisas Valgevene president.

Lukašenka sõnul ootab ta Krimmi-reisi üksikasju.

Venemaa on Valgevene lähim liitlane, riigid on moodustanud omavahelise liidu ning neil on tihe kaubandus- ja sõjaline koostöö.

Kuna Lukašenka suhted läänega on kriisis, on ta sunnitud otsima senisest enam tuge Venemaalt.

Usutluses RIA Novostile ütles Lukašenka, et palub Venemaal tuua tuumarelvad Valgevenesse, kui NATO toob tuumarelvad Ida-Euroopasse.

«Meie Valgevenes oleme selleks valmis,» sõnas ta ja lisas, et kogu Nõukogude Liidust jäänud taristu on alles.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles