Venemaal mõisteti vangi vastaline eksvaimulik

BNS
Copy
Kohtupidamine
Kohtupidamine Foto: TASS/Scanpix

Eelmisel aastal ennast koos kümnete järgijatega kloostrisse barrikadeerinud koroonaviiruse eitajast endine vaimulik usunimega isa Sergi (Sergius) mõisteti teisipäeval kolmeks ja pooleks aastaks vangi, vahendasid Venemaa meediakanalid.

Ilmaliku nimega Nikolai Romanov tunnistati muu hulgas süüdi enesetapule õhutamises ja usuliste veendumuste solvamises.

Venemaa õigeusukirik heitis skeemamunga oma ridadest välja eelmisel aastal.

Romanov vahistati detsembri lõpus, kui Venemaa korrakaitsetöötajad tungisid Uurali mägedes asuvasse kloostrisse. Mõned tema järgijad avaldasid vastupanu kloostrist väljaajamisele, kuid vastaline vaimulik ise lennutati Moskvasse.

Nõukogude Liidu endine miilitsaametnik Romanov kannab kaasajal pikka halli habet ning musta rüüd ja vaimulikumütsi, millel on õigeusu ristid ja muud sümbolid. Erumiilits sattus võimude pahameele alla ilmselt pärast seda, kui ta koroonaviiruse olemasolu avalikult eitas ja kutsus venelasi vastupanule viirusepiirangute vastu.

Muu hulgas kutsus mees järgijaid üles Venemaa eest surema ja esines teiste samalaadsete sõnavõttudega.

Romanov pidas mitu kuud naiskloostrit väljaspool Uurali linna Jekaterinburgi, kuigi kirikuvõimud käskisid tal sealt lahkuda.

Kohalikud riigivõimud jäid esialgu kirikuvaidlusest kõrvale, kuid saatsid lõpuks kloostrisse politsei, rahvuskaardi ja julgeolekuteenistuse.

Vene õigeusukiriku hinnangul on Romanovi jutluste näol tegemist jumalateotusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles