Ukraina palub NATOlt heidutuspaketti Venemaa vastu (1)

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba esinemas NATO välisministrite kohtumisel Riias 1. detsembril.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba esinemas NATO välisministrite kohtumisel Riias 1. detsembril. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Ukraina välisminister palus kolmapäeval NATO välisministrite kohtumisel alliansilt heidutuspaketti takistamaks Venemaad riiki tungimast.

NATO arutab Riia kohtumisel, kuidas reageerida Vene vägede Ukraina piirile koondamisele, sest kardetakse, et president Vladimir Putin võib kavandada sissetungi.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba soovitas kolmesuunalist lähenemist, mis hõlmaks Moskva hoiatamist, sanktsioonipaketi koostamist ning tugevamat sõjalist toetust Kiievile.

«Me oleme kindlad, et kui me ühendame jõud, tegutseme kooskõlastatult, siis suudame president Putinit heidutada, nii et tal kaob motivatsioon valida halvim stsenaarium, milleks on sõjaline operatsioon,» ütles Kuleba NATO välisministrite kohtumisel.

Alliansi peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas teisipäeval, et operatsioon Ukraina vastu läheb Venemaale kalliks maksma, ja ähvardas ka liikmesriikide sanktsioonidega.

NATO ise sanktsioonide üle otsustada ei saa.

2014. aastal Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerinud ja Ida-Ukraina separatiste toetav Moskva eitab kategooriliselt sissetungi kavandamist ja süüdistab hoopis NATOt pingete õhutamises.

Putin ütles teisipäeval, et lääneriikide ja Ukraina sõjaväeõppused ja muud sammud ohustavad Venemaa julgeolekut, ning hoiatas Kremli «punaste joonte» ületamise eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles